Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Túlteljesítette a szovjet emlékművek lebontására vonatkozó célkitűzését Lettország

Lettország elérte azon célját, hogy november 15-ig lebontson 69 szovjet emlékművet, de még túl is teljesítette azt, miután a nyár óta már több mint 120-at távolítottak az ország közterületeiről – közölte hétfőn a rigai kulturális minisztérium szóvivője a Leta helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

A tisztségviselő beszélt arról is, hogy a helyi közösségek kezdeményezésére a letűnt kor további 55 „ereklyéjét” bontották le, vagy szállították múzeumba.

A lett parlament Oroszország ukrajnai háborúja miatt határozatot fogadott el arról, hogy a totalitárius rendszereket éltető objektumokat november 15-ig le kell bontani. Viszont a temetkezési helyeken álló emlékműveket a döntés nem érinti. Lettország lakosságának 30 százalékát oroszajkúak teszik ki.

A függetlenné válás után, 1991-ben csaknem az összes szovjet emlékművet és emléktáblát eltüntették Lettországban, kivéve a szovjet hősi temetőkben lévőket.

Augusztus végén lebontották a Vörös Hadsereg dicsőségét hirdető, a szovjet korszakból származó és heves viták tárgyát képező monumentális rigai emlékművet is, amelyet egy 1994-es lett-orosz kormányközi szerződés védett a megállapodás májusban történt módosításáig.

Az orosz külügyminisztérium „állami vandalizmusnak” nevezte a múlt héten a szovjet emlékművek lebontását, s az ügyben bekérette a balti ország moszkvai nagykövetét is.

Az orosz tárca állásfoglalása szerint Lettország „barbarizmusa” összhangban van a rigai vezetés „nácizmust dicsőítő általános politikájával”. Hozzátette, hogy Moszkva úgynevezett aszimmetrikus eszközökkel adhat választ, ami „mindenképpen hátrányos lesz Riga számára”.

Ajánljuk még