Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Török belügyminiszter: Őrizetbe vették az isztambuli robbantás fő elkövetőjét

Őrizetbe vették a török hatóságok a hat halálos áldozatot követelő vasárnapi isztambuli robbantás fő elkövetőjét, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető – közölte hétfő hajnalban Süleyman Soylu török belügyminiszter a detonáció helyszínén. Isztambulban hat év után történt ismét terrorcselekmény.

Soylu kifejtette: az Isztambuli Rendőrfőkapitányság őrizetbe vette azt, aki vasárnap délután elhelyezte a pokolgépet a metropolisz forgalmas sétálóutcájában, az Istiklalon.

A belügyminiszter elmondta: az elsődleges vizsgálatok alapján a merénylet parancsát az észak-szíriai Kobaniban adták ki, az elkövető pedig vélhetően az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. Az esettel kapcsolatban – a merénylő előtt – másik 21 embert is őrizetbe vettek – tette hozzá. További részletekről nem adott tájékoztatást.

Kapcsolódó tartalom

Isztambulban körülbelül hat éve nem történt terrorcselekmény – emlékeztetett egyúttal Soylu a 2016 szilveszterén végrehajtott isztambuli mészárlásra a Boszporusz partján található Reina klubban.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a vasárnapi merénylet 81 sebesültjéből 50-et már hazaengedtek a kórházból. Öt áldozat van intenzív osztályon, két ember állapota pedig továbbra is súlyos.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este aljas támadásnak minősítette a történteket, kijelentve, hogy Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni.

Kapcsolódó tartalom

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított az ügyben.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Ajánljuk még