Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Több uniós tagállam is elégedetlen az EU-s migrációkezelés szigorával

Olaszország, Görögország, Málta és Ciprus szerint túl nagy terhet ró rájuk, emiatt közleményben követelték az Európai Bizottság beavatkozását. A migrációs frontországok szerint az EU „önkéntes szolidaritási mechanizmusa” lassú, ráadásul a migránsok szétosztásában gondot jelent az is, hogy jóval több bevándorló érkezik a Földközi- tengeren keresztül ezekbe az országokba - ahhoz képest, hogy 10 ezer migráns befogadásáról állapodtak meg erre az évre – számoltak be róla az M1 Híradóban.

Hetekig tartó vita és hosszas kerülőút után, pénteken a dél- franciaországi Toulonban kötött ki a több mint 200, többségében afrikai migránst szállító Ocean Viking.

Az NGO hajó korábban Szicílián próbálta partra tenni a Földközi-tengeren felszedett bevándorlókat. Erre azonban nem kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, így napokig a sziget partjainál vesztegelt. A döntés diplomáciai feszültséget okozott Olaszország és Franciaország között.

Kapcsolódó tartalom

A csempészhajó kikötése heves belpolitikai vitát is kiváltott Franciaországban. Az ellenzék vezetője arra figyelmeztetett: a francia elnök veszélyes precedenst teremtett a hajó befogadásával. Marina Le Pen közösségi oldalán azt írta:

„Azzal, hogy Emmanuel Macron elfogadta, hogy a hajó migránsokat tegyen partra egy francia kikötőben, a gyengeség jelét küldi”– fogalmazott a jobboldali politikus.

Franciaország az olasz lépésre válaszul bejelentette: felfüggesztik a megállapodást a korábban Olaszországba érkezett bevándorlók befogadásáról, és erre szólítják fel a többi európai országot is.

A migránsokat egy Toulon közeli település nyaralóközpontjába vitték. A tervek szerint azonban csak egyharmaduk maradhat Franciaországban, a többi bevándorlót az európai szolidaritás nevében osztják szét több tagállam, köztük Málta között.

Csakhogy a dél- európai szigetország is egyike azoknak az országoknak, amelyek most élesen bírálják az úgynevezett „önkéntes szolidaritási mechanizmus” működését és elégedetlenségüknek adtak hangot az uniós migrációkezelés szigorával kapcsolatban.

Négy EU-tagállam: Olaszország, Görögország, Málta és Ciprus szerint ugyanis túl nagy teher van rajtuk. A migrációs frontországok ezért közös nyilatkozatban követelik az Európai Bizottság beavatkozását.

Ahogy az MTI írja: szerintük kiábrándító, ahogyan a migránsok önkéntes szétosztása zajlik. A folyamat túl lassú, és az első évre meghatározott tízezer fős keret is kicsi ahhoz képest, ahány illegális bevándorló az idén eljutott ezekbe az országokba a Földközi- tengeren keresztül.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még