Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Államosítják a Gazprom németországi vállalatát

Németország földgázellátásának biztonsága érdekében állami tulajdonba veszik a Gazprom orosz energetikai vállalat helyi érdekeltségét – közölték hétfőn Berlinben.

A szövetségi gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tavasz óta a közüzemi hálózati felügyelet (Bundeneztagentur) ellenőrzése alatt működő Gazprom Germania – új nevén Securing Energy for Europe (SEFE) – vészesen eladósodott és már a fizetésképtelenség fenyegeti, ami akár az egész ország földgázellátását veszélybe sodorhatja.

A veszély elhárítása és a SEFE üzleti tevékenységének folytatása érdekében „tulajdonosváltást” hajtanak végre, és stabilizálják az ország energiabiztonságának fenntartásában „kulcsfontosságú” céget – közölte a tárca. Az eddigi tulajdonost, a Gazpromot „a SEFE-részvények piaci értékéhez mérten” kártalanítják – írták, hozzátéve, hogy ez az eljárás még nem zárult le.

Egyben végrehajtanak egy 225,6 millió eurós tőkeemelést.

A pénzt a szövetségi kormány biztosítja, amely így a cég 100 százalékos tulajdonosa lesz. Az Európai Unió versenyjogi hatóságaként működő Európai Bizottság már hozzájárult a tőkeemeléshez.

A Gazprom Germania a legnagyobb németországi földgázimportőrök között volt, és hozzá tartozott számos tároló, köztük a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású rehdeni. A vállalatot áprilisban helyezték a Bundesnetzagentur vagyonkezelői felügyelete alá.

A hatóság a többi között kimutatta, a cég előző vezetése 1 százalék alá süllyesztette a rehdeni létesítmény töltöttségi szintjét, vagyis majdnem teljesen kiürítette az Alsó-Szászország tartományban fekvő tárolót, amely nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztárolója.

A június óta SEFE néven működő cég főleg azért került egyre súlyosabb pénzügyi helyzetbe, mert a Gazprom visszafogta, majd augusztus végén beszüntette németországi földgázszállításait,

ezért az ügyfelek ellátásához az orosz importnál jóval drágábban, a nemzetközi piacon kellett földgázt vásárolni.

A szövetségi kormány szerint a nehézségekhez az is hozzájárult, hogy bankok és egyéb üzleti partnerek a tulajdonosi szerkezet tisztázatlansága miatt elzárkóztak az együttműködés folytatásától.

A szövetségi kormány a fizetőképesség biztosítása érdekében már tavasz óta biztosít hitelt a cégnek az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül. A KfW eddig 11,8 milliárd eurót folyósított.

Következő lépésként ezt 13,8 millióra emelik, és a tervek szerint a hitel jelentős részét egy adósság-tőke cserügylettel saját tőkévé alakítják.

Ehhez az ügylethez még meg kell szerezni az Európai Bizottság hozzájárulását – közölte a minisztérium.

A Gazprom Germania/SEFE a második nagy németországi földgázimportőr, amelyet az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt elmélyült energiaválságban államosítanak. Az első az Uniper volt, amelyet szeptemberben vettek állami tulajdonba.

Ajánljuk még