Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

„A nőt ki kell dobni az ablakon” – ki akarta végezni saját terroristáját az isztambuli robbantás mögött álló terrorszervezet

| Szerző: hirado.hu
Beismerő vallomást tett az a szír nő, akit az isztambuli robbantás fő elkövetőjeként vettek őrizetbe. A török hatóságok szerint a merénylő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető, azonban a PKK tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. Isztambul egyik zsúfolt sétálóutcáját vasárnap délután rázta meg egy hatalmas robbanás. A merényletnek hat halottja és több mint nyolcvanegy sérültje van. Időközben a török belügyminiszter közölte, a PKK a merénylő kivégzésére adott utasítást – számolt be a történésekről az M1 Híradó.

A vasárnapi merénylet helyszínén a török nagyváros lakói virággal és imádsággal emlékeztek meg a robbantás áldozatairól. Isztambul népszerű sétálóutcáját csak hétfő reggel nyitották meg ismét a hatóságok. Bár a rendőri kordonokat lebontották és a járókelők is visszatértek, az üzletek többsége zárva maradt. Aki mégis kinyitott, az is csak azért tette, hogy eltakarítsa a romokat.

A kegyeletüket róják le emberek a helyszín környékén 2022. november 14-én, miután az előző nap egy szíriai állampolgárságú nő pokolgépet robbantott az isztambuli Istiklal sétálóutcán. A török hatóságok szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető merényletben hat ember életét vesztette, nyolcvanegy megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Kész katasztrófa, hogy ilyesmi történt. Az emberek az életükért küzdöttek. Ez ellen nem tehetünk semmit” – panaszolta egy boltos.

Egy járókelő videóra vette azt a pillanatot, amikor pokolgép robbant a tizenötmilliós nagyváros legforgalmasabb korzóján vasárnap délután.

Az embereken pánik lett úrrá és futva menekültek a helyszínről. A robbanást egy térfigyelőkamera is rögzítette.

A képeken jól látszik, mekkora volt a tömeg a robbanáshoz közel: az üzletek és az éttermek is tömve voltak a merénylet idején.

Kapcsolódó tartalom

Húsz perce mehettem el a boltból, amikor a fiam hívott, hogy siessek vissza, mert bomba robbant. Nem értettem, mi történt. Amikor megkérdeztem, jól van-e, azt mondta, éppen az utcán pakolta az árut, így fellökte a menekülő tömeg. Szerencsére nem lett komolyabb baja, de az utcán mindenhol vér vol, és az emberek kétségbeesetten hívogatták a hozzátartozóikat. A rendőrök kordonokat húztak fel, engem is csak azért engedtek át, mert itt a boltom. Amikor az utcára értem, akkor már két holttest hevert itt” – emlékezett vissza egy szemtanú.

Az isztambuli főügyészség átfogó nyomozást indított az ügyben. A török rendőrök hétfő hajnalban ütöttek rajta azon az isztambuli lakáson, ahol a merénylet fő elkövetője rejtőzött. A hatóságok szerint a fiatal nő helyezte el a pokolgépet a török nagyváros zsúfolt sétálóutcáján. A nyomozók szerint Ahlam Albashir egy éve kezdte kiképzését a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezetnél. Egy társával együtt érkezett Törökországba, négy hónappal ezelőtt. Házaspárnak adták ki magukat, közösen béreltek egy lakást, és egy textilműhelyben vállaltak munkát, hogy ne keltsenek gyanút. A PKK tagadta, hogy köze lenne a történtekhez.

A török belügyminiszter azonban állítja: a robbantás után a Kurdisztáni Munkáspárt parancsot adott a merénylő kivégzésére.

Kapcsolódó tartalom

A lehallgatott beszélgetésekből egyértelműen kiderül, hogy a terrorszervezet a támadó megölésére adott utasítást. Világosan fogalmaztak, miszerint a nőt ki kell dobni az ablakon, vagy be kell dobni a csatornába. Nyilvánvaló, hogy a terrorista megölését tervezték, hogy megakadályozzák az egész hálózat és az incidens mögött húzódó okok feltárását

– nyilatkozta Süleyman Soylu.

A török hatóságok 24 óra alatt több mint negyven embert vettek őrizetbe és hallgattak ki. Mintegy 1200 biztonsági kamera felvételét gyűjtötték be és vizsgálták át. Így bukkantak a nő nyomára is. A támadó vasárnap kapta meg a robbanóanyaggal teli csomagot, amelyet egy padon helyezett el, majd 45 percet ült a helyszínen, hogy ne keltsen feltűnést. Csak nem sokkal a robbanás előtt menekült el. A lakásán vették őrizetbe.

Ajánljuk még