Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Leöntött Van Gogh, útlezárások és egyéb akciók – a hatóságok egyre nehezebben tudják kezelni a radikális klímaaktivista csoportokat

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb problémákat okozó Just Stop Oil radikális ökomozgalomhoz hasonlóan kezd kezelhetetlenné válni a Németországban aktív Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) klímamozgalom is. A berlini rendőrség év eleje óta már több mint százharmincezer munkaórát fordított az útlezárásokkal és hasonló tiltakozásokkal operáló aktivistákra, miközben nem jut elég rendfenntartó erő a bűnbandák közötti háborúk kezelésére, a rendőrséget érintő bűncselekmények elhárítására, vagy éppen a forgalomfelügyeletre.

 

A berlini ügyészség most vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a Letzte Generation elnevezésű klímamozgalma bűnszervezet-e – erről írt a Berliner Zeitung. A lap arra is emlékeztetett, hogy az autóutakat és köztereket rendszeresen elfoglaló klímamozgalmárok a mentőszolgálat és a tűzoltóság jelentése szerint a nyár óta már több alkalommal akadályozták a szervezet sürgősségi munkáját. Eközben a berlini rendőrfőnök, Barbara Slowik már arról beszélt a sajtóban, hogy nincs konszenzus a klímaaktivisták útlezáró akcióinak kezelésére, ráadásul egyes politikusok nyíltan szimpatizálnak a Letzte Generation-nal. Slowik szerint a berlini rendőrségnek több mozgástérre lenne szüksége az aktivisták őrizetbe vételéhez.

Túlterhelik a rendvédelmi szerveket

„A berlini rendőrség minden rendelkezésünkre álló jogállami eszközzel azon dolgozik az utcákon és az Állami Bűnügyi Rendőrségi Hivatalban, hogy kiszabadítsa városunkat e tiltakozó akciók fojtogatása alól.” – idézte a Die Welt a berlini rendőrfőkapitányt. Slowik azt is kiemelte, hogy a Letzte Generation akciói túlterhelik a rendvédelmi szervek dolgozóit. Ennek ellenére sem a rendfenntartó erők, sem az ügyészség nem tétlenkedik.

A cikkben közölt adatok alapján a tiltakozási hullám év eleji kezdete óta a rendőrség már ötszázhetvenhat ügyet azonosított és adta át az ügyészségnek, és közel kétezer büntetőeljárás indult a berlini klímatüntetésekkel összefüggésben. A rendőrség szerint a berlini klímatüntetők kemény magja négyszáz emberből áll.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy az év eleje óta a berlini rendőrök több mint százharmincezer órát dolgoztak a klímatüntetésekkel kapcsolatban. Slowik a többletmunka miatt a rendőrségnek el kellett halasztania vagy csökkentenie kellett más feladatokat. Ennek következtében kevesebb rendőr jutott a forgalomfelügyeletre, a bűnbandák elleni küzdelemre és a helyi rendőrségen felmerülő bűncselekmények elhárítására is.

Slowik meglátása szerint a rendvédelmi dolgozók túlterhelését azzal lehetne enyhíteni, ha bővítenék az aktivisták fogva tartásának lehetőségét. A rendőrfőkapitány szerint négy napos fogvatartási lehetőségre lenne szükségük, ahogyan azt korábban is tervezték, amelyet viszont legfeljebb hét napra is kiterjesztenének.

Kapcsolódó tartalom

Felelőtlen politikusok

A német sajtóban közölt interjúban Slowik bírálta Clara Hermann zöld politikust is, aki nyáron ellátogatott a Letzte Generation egyik útlezárásos tüntetésére, ahol támogatásáról biztosította a klímaaktivistákat. A rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatban azt mondta:

„Számos segélyszolgálattal betartatjuk azokat a szabályokat, a törvényeinket, melyeket a társadalom adott magának. Ennek fényében nehéz lenne szolidaritást vállalni bűnözőkkel.”

Majd azt is hozzátette, hogy „a demokráciákban más módjai is vannak a tiltakozás kifejezésének”.

A Letzte Generation saját Twitter-oldalán is folyamatosan beszámol az akcióiról

Akadályozzák a mentők és tűzoltók munkáját

A Berliner Zeitung cikke azt is felidézte, hogy a közelmúltban számos kritika érte a klímamozgalmat, amiért akadályozzák a sürgősségi ellátást. Mint írták, sajtóértesülések szerint pénteken egy mentőautót blokkoltak a Frankfurter Tornál zajló klímatüntetések miatt. A mentőszolgálat egy szélütéses beteghez sietett, ezért a járdán kellett áthajtania, hogy ne veszítsen időt. Az újság felidézte, hogy néhány napja a tűzoltóság is arról számolt be, hogy nyár óta tizenhét esetben akadályozták a munkájukat a klímavédelmi demonstrációk útlezárásai. De a Letzte Generationt okolják egy kerékpáros halálával kapcsolatban is, aki a klímatüntetések okozta forgalmi dugó miatt nem jutott időben a segítséghez.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Királyságban ugyanez a probléma

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 7-én a hétfői csúcsforgalomban okozott újabb káoszt a Just Stop Oil elnevezésű, radikális ökomozgalom London környékén. Az klímamozgalom aktivistái több ponton akadályozták a forgalmat az M25-ös autópályán. Mindezt annak ellenére tették, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyik végzése megtiltotta a demonstrációk szervezését a brit autópályákon, később pedig egy újabb végzésben a tilalmat kiterjesztették a Nagy-Londont körülölelő M25-ös autópályára is. A londoni rendőrség előző éjszaka letartóztatta a mozgalom négy aktivistáját, valamint kihallgatta Roger Hallamet, a mozgalom vezetőjét, és két másik személyt is. A hatóság gyanúja szerint a Just Stop Oil tagjai egy nagyszabású, a közrend megzavarását célzó blokádot terveztek.

A brit sajtóban megjelent cikkek a németországi problémákhoz hasonlóan szintén kiemelték a londoni rendőrség túlterheltségét. A londoni rendőrség szerint csak október eleje óta több mint tízezer tiszti műszakot szenteltek a Just Stop Oil elleni tiltakozások rendfenntartásának.

A klímaaktivisták számos európai országban próbálkoznak útlezárással. Az alábbi felvételek Olaszországból származnak, ahol kevésbé türelmesen viszonyultak hozzájuk az autósok

Ajánljuk még