logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerikai félidős választások: szorosabb lett a verseny a szenátusban és a képviselőházban is

A washingtoni szenátusi választásokon ismét fej-fej melletti a verseny, mert a nem hivatalos eredmények szerint Arizona államban a demokrata párti jelölt győzött, a képviselőházi választásokon pedig még mindig a republikánusok vezetnek, de előnyük csökken.

A szenátusi választáson Arizona államban Mark Kelly győzött a republikánus Blake Mastersszel szemben. Az egyelőre nem hivatalos, helyi idő szerint szombat hajnali adatok szerint – a szavazatok 83 százalékának összesítése alapján – Kelly előnye csaknem 124 ezer voks.

A FoxNews és a CNN mandátum-előrejelzése alapján a szenátusi választáson szombaton reggel 49-49 volt az állás. Még számolják a szavazatokat Nevada államban, és egyelőre őrzi csekély előnyét a republikánusok jelöltje.

A szombat hajnali adatok szerint a voksok csaknem 95 százalékának ismeretében Adam Laxalt alig 900 szavazattal vezet a demokrata Catherine Cortez Masto előtt.

Ha a republikánusoknak Nevadában sikerül győzniük, akkor a szenátusi többségről a georgiai megismételt választás dönt majd december 6-án. Ugyanis ott második fordulót kell tartani, először egyik jelöltnek sem sikerült abszolút többséget szereznie.

A képviselőházi választáson szombat hajnalban a republikánusok csökkenő előnyét mutatták a részeredmények.

A 435 tagú alsóházban a republikánusok 211 mandátumban lehetnek biztosak, míg a demokraták 201-ben. A többséghez 218 helyre van szükség. A még kiadó képviselői helyek többsége Kaliforniában van.

Kapcsolódó hírek

Több államban még mindig számolják a szavazatokat az amerikai félidős választás után
Nevadában leghamarabb keddre ígérnek eredményt, Georgiában pedig második fordulót kell kiírni a szenátori helyért, ezért továbbra sem tudni, hogy a szenátusban a demokraták vagy a republikánusok szereznek-e többséget. A kongresszus alsóházába azonban a jelenlegi állás szerint a jobboldal küldhet több képviselőt – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld
Előtérbe került a kultúrharc az Egyesült Államokban
A szabadság győzelmeként és a woke ideológia vereségeként értékelte győzelmét az amerikai választásokon Ron DeSantis, Florida nagy fölénnyel újraválasztott republikánus kormányzója. A Republikánus Párt és a Demokrata Párt legnépszerűbb kormányzói is rendkívüli figyelmet fordítottak a woke ideológiára a félidős választásokra kampányolva.
Külföld

Ajánljuk még