logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Semlegességi népszavazást kezdeményeznek Svájcban

| Szerző: hirado.hu
Egy svájci civil szervezet népszavazást kezdeményezett egy olyan alkotmánymódosításról, amely megtiltaná Bernnek, hogy katonai szövetségekhez vagy szankciós rendszerekhez csatlakozzon.

 

Svájcnak vissza kell térnie a teljes semlegesség politikájához, nehogy elveszítse nemzetközi befolyását és a közvetítői szerepét a világban – állítja a Pro Schweiz (Svájcért) nevű civilszervezet. A Pro Schweiz októberben alakult, Christoph Blocher volt svájci rendőr- és igazságügyi miniszter támogatásával, aki szerint Bernnek az Oroszország-ellenes szankciókhoz való csatlakozása árt az ország nemzetközi közvetítői státuszának.

„Alig egy hétig tartó külső nyomás és kritika után Svájc máris beadta a derekát, és szankciókat vezetett be Oroszország ellen” – mondta Blocher a semlegességi kezdeményezés bemutatásakor.

Kapcsolódó tartalom

A csoport a kormányt képmutatással és bűnbakkereséssel vádolja. A Pro Schweiz szerint a semlegességi kezdeményezés célja, hogy

„Svájc függetlenségét és semlegességét ne ássa alá egy ideológiavezérelt és képmutató külpolitika.”

A szervezet által javasolt alkotmánymódosítások az „örökös semlegesség” deklarálását és a katonai szövetségekhez való csatlakozás megtiltását tartalmazza. Ez alól csak az lenne kivétel, amennyiben az országot közvetlen katonai támadás éri. A kezdeményezés szerint az országnak továbbá hivatalosan ki kellene jelentenie, hogy kész közvetítőként fellépni bármilyen konfliktusban.

A svájci kormány egyelőre nem reagált a Pro Schweiz javaslataira.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

Ajánljuk még