Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Erdogan: Ankara a „nyugati provokációk" ellenére elkötelezett a béketárgyalások mellett

Törökország „a Nyugat provokációi ellenére” elkötelezett az ukrán-orosz béketárgyalások mellett – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton.

„A Nyugat, és benne kifejezetten az Egyesült Államok szemmel láthatóan véget nem érő támadást indított Oroszország ellen” – idézte a TRT állami tévécsatorna a török elnököt.

„Oroszország természetesen nagy ellenállást mutat ezzel szemben” – magyarázta a vele utazó újságíróknak az Üzbegisztánból hazafelé tartó Erdogan, aki az elmúlt napokban a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt Szamarkandban.

A nyugati országok katonai és egyéb segélyekkel támogatják Ukrajnát, és szigorú szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrajnai invázió februári kezdete óta.

„Azon dolgozunk, hogy a gabonafolyosó mintájára létrehozzunk egy békefolyosót”

– mondta az elnök.

„Úgy gondoljunk, hogy ehhez a párbeszéden át vezet az út” – tette hozzá.

Idén tavasszal Törökország volt a házigazdája a rövid életű béketárgyalásoknak Kijev és Moszkva között, és Ankara segítségével jött létre egy határozott idejű gabonaszállítási megállapodás is júliusban, amely azonban november 18-án lejár. A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is jó viszonyt ápol, és próbál közvetíteni a szembenálló felek között.

Ukrajna kedden tagadta, hogy nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnának rá a béketárgyalások újrakezdése érdekében. Kijev megerősítette: csak akkor kerülhet sor megbeszélésekre, ha Oroszország feladja a február óta megszerzett területeket.

Moszkva pénteken hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy elérje a „különleges katonai művelet” céljait.

Hozzátette: ezeket tárgyalások segítségével is el lehetne érni, de Kijev álláspontja miatt nem járható ez az út.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még