Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Versenyelőnyt jelent hazánk számára az együttműködés a közép-ázsiai országokkal

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor miniszterelnök a szamarkandi csúcstalálkozón felszólalásában köszönetet mondott a résztvevőknek a béke érdekében tett lépéseikért, és hangsúlyozta, hogy Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére – tudatta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs.

A kormányfő szamarkandi felszólalásának legfontosabb üzeneteit osztotta meg közösségi oldalán Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója emlékeztetett: Orbán Viktor a csúcstalálkozón arról beszélt, hogy Ukrajna közvetlen szomszédjaként a háború hatásai hatalmasak, és azonnal jelentkeznek hazánkban.

„Több mint egymillió menekült érkezett hozzánk, az infláció az egekben van, és soha nem láttunk még olyan magas élelmiszer- és energiaárakat, mint most” – idézte a kormányfő szavait Orbán Balázs.

Emellett az Európai Unió által elfogadott súlyos szankciók is nehéz helyzetet teremtettek. Az eredeti terv az volt, hogy ezek meggyengítik Oroszországot, és kikényszerítik a békét, de ennek az ellenkezője történt: nem Oroszország gyengült meg, hanem az európai gazdaság, és a háború folytatódik. Ennek következtében pedig az EU-ban több évre előre súlyos gazdasági helyzettel kell számolni

– magyarázta. A mi célunk ezért az, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és mielőbb megkezdődjenek a béketárgyalások – húzta alá Orbán Balázs, aki felidézte azt is, hogy a miniszterelnök szerint

Magyarország érdekelt a kelet–nyugati együttműködés fenntartásában, mert ha nincs ilyen együttműködés, akkor „mi Közép-Európában mindig rajtavesztünk.” Hazánk ezért teljes mértékben támogatja a Türk Államok Szervezetének munkáját, továbbá csatlakozik a kereskedelem könnyítésére és gyorsítására irányuló javaslatokhoz, és támogatja a türk befektetési alap létrehozását.

Orbán Balázs közölte: a csúcstalálkozón megegyezés született arról is, hogy aszálymegelőzési intézetet hoznak létre Magyarországon.

A közép-ázsiai országokkal az együttműködés stratégiai fontosságú Magyarország számára, a jelenlegi nehéz és bizonytalan globális helyzetben pedig versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének munkájában – zárult a bejegyzés.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még