Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Terrortámadásként kezelik a hatóságok a brüsszeli rendőrgyilkosságot

Terrortámadásként kezeli a csütörtök esti brüsszeli rendőrgyilkosságot a belga ügyészség. Mint ismert, este hét óra tájban egy férfi késsel rátámadt a rendőrjárőrökre Brüsszel egyik külső kerületében, az egyik rendőr belehalt a sérüléseibe – hangzott el az M1 Híradóban.

A délután folyamán sajtótájékoztatót tartott az ügyben a belga ügyészség.

Egy rendőrautó tegnap este a piros lámpánál várakozott, amikor a támadó feltépte az ajtót és nyakon szúrta a vezetőülésen ülő rendőrt. Ezután átrohant az autó másik oldalára, és ott a karján megsebesítette az utasülésen ülő rendőrt. Az autó 29 éves vezetője a kórházban belehalt a sérüléseibe, a másik rendőrt az éjszaka folyamán megoperálták, ő túl van a veszélyen.

A támadó elmenekült, de az utasülésen ülő rendőr rádión segítséget hívott, és az érkező többi rendőr rálőtt a támadóra, aki megsebesült. Az életben maradó rendőr egyébként azt mondta, hogy a támadó „Allahu akbar!”-t kiáltott. Már tudják, ki az elkövető, nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, egy 32 éves belga állampolgárról van szó, aki korábban köztörvényes bűncselekményeket követett el, ezért börtönben is ült 2013 és 2019 között.

Emellett szerepelt a belga Fenyegetésértékelési Elemző Testület listáján, ahol potenciális erőszakos elkövetőként és radikális személyként tarották nyilván. Az ügyet éppen ezért a szövetségi ügyészség vizsgálja, és egy terrortámadásokra szakosodott vizsgálóbírót bíztak meg a nyomozással.

Vizsgálják egyébként a támadás előzményeit is, hiszen az elkövető előző nap bement a lakóhelye szerinti rendőrőrsre, és ott két dolgot követelt. Egyrészt pszichiátriai segítséget követelt, másrészt azzal fenyegetőzött, hogy rendőröket fog megtámadni. A rendőrök által felkért bíró ennek ellenére nem érezte úgy, hogy pszichiátriai kényszergyógykezelés alá kell helyezni a férfit. Elszállították az egyik brüsszeli klinika pszichiátriai osztályára, ahol vélhetőleg megvizsgálták, de nem vették őrizetbe, és onnan  szabadlábon távozott.

Az ügyészség elmondása szerint mind a bíró, mint a rendőrség tisztában volt azzal, hogy az elkövető kicsoda, milyen a múltja és milyen veszélyt jelent a társadalomra – számolt be a rendőrgyilkosságról Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója.

Kiemelt kép: Rendőrtisztek a bűncselekmény helyszínén, Brüsszelben, 2022. november 10-én (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még