Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Szivárványhullámot ünnepel az LMBTQ-mozgalom az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Transznemű, homoszexuális és leszbikus jelöltjei győzelmével büszkélkedik az LGBTQ Victory Fund nevű szervezet. Bemutatjuk néhányukat.

 

Történelmi számú LMBTQ-jelölt nyert az idei félidős választáson – állapította meg az Lgbtqnation.com. A portál közölte, a 340 győztessel megdöntötték a 2020-as eddigi, 336-os rekordot. Ugyanakkor az e célból létrehozott, LGBTQ Victory Fund nevű szervezet honlapján szereplő adatok szerint egyelőre 323 biztos nyertes van a támogatottjaik között.

Kapcsolódó tartalom

Különösen büszkék Maura Healey-re, aki az ország első leszbikus kormányzója lesz, és akiről már írtunk, Robert Garciára, aki az első LMBTQ-bevándorló lesz a kongresszusban, Becca Balintra, aki az első vermonti LMBTQ-politikus lesz a kongresszusban, Zooey Zephyrre, aki az első transznő lesz a montanai törvényhozásban, valamint a New Hampshire-i James Roesenerre, az első transzférfira, akit beválasztottak az állami törvényhozásba.

Robert Garcia, Long Beach polgármestere képviseli majd Kalifornia 42. körzetét. Garcia ötévesen érkezett az Egyesült Államokba. Kommunikációból szerzett diplomát, 2018-ban ment férjéhez Matt Mendezhez. Politikusként főként az abortuszjogokkal, az oktatással és az éghajlatváltozással foglalkozik.

Becca Balint magyar származású, édesapja 1957-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba. A politikus indulása legfőbb okaként azt jelölte meg, hogy harcoljon az Egyesült Államokban a szerinte „egyre fenyegetőbbé váló tekintélyelvűség ellen”, és megállítsa „a republikánus szélsőségesség növekvő áradatát.”

Kapcsolódó tartalom

A transznemű Zooey Zephyr azután döntött a jelöltség mellett, hogy fellépett egy transzellenes montanai sporttörvény ellen. „Lángol a tűz a szívemben a transznemű közösségem, a queer közösségem iránt” – fogalmazott. Ígérete szerint síkra száll majd a transzsportolókért, a nemi átalakító műtétekért, illetve a transzszemélyek nemének okiratokban való hivatalos elismeréséért.

A 26 éves demokrata James Roesenerről Annise Parker, az LGBTQ Victory Fund vezetője azt mondta, „a reproduktív jogok védelmétől a New Hampshire-i oktatási és egészségügyi rendszerekbe történő beruházások növeléséig jól felkészült arra, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek tartós eredményeket hoznak a közösségének. „A transznemű emberek – és különösen a transznemű férfiak – továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a kormányzat minden szintjén, de biztosak vagyunk benne, hogy győzelme még több transznemű embert fog arra inspirálni, hogy induljon a hivatalokért” – vélekedett Parker.
Érdekesség, hogy szerepvállalása ellenére James Roesenerről alig található fotó az interneten, a kampányban is egyetlen képet használtak, ezt:
A kampányban egyébként, még júliusban Roesener egy abortuszpárti tüntetésen arról beszélt, transznemű férfiként őt is érintik ezek a kérdések, hiszen neki is van méhe. Kijelentette: az abortusz és a nemi identitást megerősítő ellátás „kriminalizálása” csökkenti a hozzáférést mindenki számára, azok számára, akik fogamzásgátlást használnak, illetve akiknek hormonpótló kezelésre van szükségük – így a transznemű embereknek is –, és azoknak is, „akiknek a jóléte abortusznak minősülő gyógyszerektől függ.”
Roesener a New Hampshire-i Concordban él feleségével és macskájával.
A kiemelt kép Robert Garcia Facebook-oldaláról származik.

Ajánljuk még