Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Ron DeSantis bebizonyította, hogy csak valódi jobboldali politikával győzhető le a baloldal

| Szerző: hirado.hu
A félidős választásokon Flordiában valódi jobboldali „cunami” történt. A 2018-as kormányzóválasztást DeSantis csak éppen, hogy egy százalékpont különbséggel tudta megnyerni, idén november 8-án viszont már közel 20 százalék volt a különbség ő és demokrata ellenfele között.

 

Az amerikai féldiős választásokon az ország egyik államában nemcsak megvalósult a vörös hullám, de egy valódi cunami történt, és megsemmisítő vereséget mért a Republikánus Párt a demokratákra. Ez az állam pedig Florida, és annak kormányzója Ron DeSantis.

Florida sokáig igazi csatatérállam volt az Egyesült Államokban, érdemes csak a 2000-es elnökválasztásra gondolni, amit a szavazatok floridai újraszámolásának leállítása döntötte el George W. Bush javára.

A 2018-as kormányzóválasztást DeSantis is csak éppen, hogy egy százalékpont különbséggel tudta megnyerni, idén november 8-án viszont már közel 20 százalék volt a különbság, ő és demokrata ellenfele között.

DeSantis 59 százalékot, és 4 589 154 szavazatot kapott, míg a demokrata Charlie Crist 40 százalékot, és 3 096 234 szavazatot, ami közel másfélmilliós szavazat különbséget jelent. A republikánusok nemcsak a kormányzóválasztáson taroltak, fölényesen győzött Marco Rubio szenátor is, valamint az eddigi 16 helyett, ezután már 20 képviselőt küldhetnek a kongresszus alsóházába is, ez utóbbi különösen fontos a képviselőházi többség szempontjából.

Még Miami-Dade megyében is, amelyet 2020-ban Joe Biden elnök 16 százalékpontos előnnyel nyert meg, a kormányzó most könnyedén győzött.

DeSantis továbbá a kisebbségi csoportok között is tudta növelni támogatottságát, ami egyértelmű cáfolata annak, hogy a kisebbségek „mindig” a demokratákra szavaznak. A kubai származásúaknak most 68 százaléka szavazott rá, míg legutóbb 67. A Puerto Ricó-iak 34 százaléka szavazott rá 2018-ban, idén 55 százalék. Az egyéb latin ajkú kisebbségeknek szintén 50 százaléka szavazott a republikánus kormányzóra november 8-án, míg 2018-ban ez az arány is csak 34 százalék volt. Ez is egyértelmű jele annak, ha valaki eredményes politkát folytat, amely fejlődést kínál az embereknek, akkor sikeres lesz.

Kapcsolódó tartalom

DeSantis sikere két fő dologra vezethető vissza, elsőként a jó kormányzásra, nem elég „jól kommunikálni”, és ideológiai kérdésekkel foglalkozni, hanem jó munkát is kell végezni, meg kell hallgatni azt, mit akarnak a választók. Ilyen példa volt az, hogy a világjárvány alatt DeSantis ragaszkodott a Covid-19 józan ésszel történő megközelítéséhez. A jobboldalnak mindenhol olyan jelölt kell, akiben bíznak a választók, akikről tudják, hogy jó kezekben lesz az irányítás, és akkor hiába támadja a fősodrú média folyamatosan, mint ahogy azt tette DeSantissal is folyamatosan.

DeSantis valódi arcát az mutatja a legjobban, amikor beszédének végén a Nicole szubtrópusi vihar fenyegető veszélyére hívta fel a figyelmet a közönségnek. A kormányzó pályafutásának eddigi legnagyobb győzelme ünenplése közben is az állampolgárok és azok valódi szükségletei felé fordította figyelmét.

Ha a 2022-es választások valamit bebizonyítottak, akkor az az, hogy DeSantis igazi vezető, aki jó és rossz időkben is ellátja a politikai vezetés által megkövetelt napi szerepeket és feladatokat. A kormányzó ragaszkodik az elveihez, de nem a közszolgálat rovására.

A siker másik összetevője pedig az, hogy igenis bele kell állni a kultúrharc kérdéseibe, nem szabad a baloldal elvárásai szerint politizálni, ki kell állni a konzervatív értékekért, és ha kell akkor a közigazgatást, és a jogalkotást is fel kell használni, ahhoz, hogy érvényt szerezzenek a hatalmon lévő jobboldal értékeinek. Ilyen lépés volt például az LMBTQ-lobbi kitiltása az iskolákból, a woke-vállalatok hatalmának visszavágása, valamint Soros György befolyásolási kísérletei elleni kampányok megszervézese, illetve a migráció elleni politika konzekvesn képviselete. Győzelmi beszédében is elmondta, hogy Floridában sosem fognak meghunyászkodni a woke-csőcselék előtt.

Ez a fentebb említett két tényező az, amivel a jobboldal felül tud kerekedni a baloldalon, viszont csak abban az esetben, ha ez a mindkettő egyszerre jelen van, csak az egyikkel vagy másikkal képtelenség jó eredményt elérni.

Kiemelt kép: Ron DeSantis, Florida állam kormányzója 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még