Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Peking: Amerikai és francia partnerével is egyeztet Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcson

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztet a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai államfő – jelentette be pénteken a kínai külügyminisztérium.

Washington előző nap azt közölte, hogy Biden a kölcsönösen átléphetetlen határokról szeretne egyeztetni a kínai elnökkel.

A hétfői lesz Hszi és Biden első személyes találkozója az utóbbi elnökké választása óta. A két politikus akkor találkozott utoljára, amikor Biden az alelnöki tisztséget töltötte be Barack Obama egykori amerikai elnök mellett.

A kínai-amerikai kapcsolatok az utóbbi időben romlottak, a mélypontra pedig Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének augusztusi tajvani látogatása nyomán süllyedtek.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van.

A házelnök tajpeji látogatását követően Kína fokozta katonai tevékenységét Tajvan környékén, és egy sor hadgyakorlatot hajtott végre a sziget közvetlen közelében.

A kínai külügyi tárca emellett pénteken azt is közölte, hogy a G20-ak Balin rendezendő csúcstalálkozója után Hszi a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (APEC) thaiföldi, csütörtöktől szombatig tartó csúcstalálkozóján vesz részt.

Ajánljuk még