Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Megkezdődött az ASEAN-csúcstalálkozó Kambodzsában

Megkezdődött pénteken Phnompenben a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója, amelynek legnagyobb vitát kiváltó kérdése az lesz, hogy fellépjenek-e a szervezet tagországai határozottabban a mianmari puccsista katonai rezsim ellen.

„Hosszú utat tettünk meg regionális szervezetként, családként, nővérekként és fivérekként” – mondta a csúcsot megnyitó beszédében Hun Sen kambodzsai kormányfő, aki arra szólította fel a szervezet tagjait, hogy őrizzék meg „egységüket, szolidaritásukat és központiságukat”.

Az ASEAN-nak Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam tagja. A tavaly februári puccsot követően azonban a szervezet kikötötte, hogy Mianmar csak nem politikai képviselőt küldhet a csúcstalálkozóra, amit a katonai rezsim visszautasít, és inkább nem vesz részt a csúcstalálkozón.

A puccsot követően az ASEAN rendezési tervet fogadott el, az úgynevezett öt pontos konszenzust, amelynek értelmében azonnal véget kell vetni az erőszaknak, párbeszédet kell kezdeni minden érintett részvételével, különmegbízottat kell kinevezni a rendezés elősegítésére, az ASEAN humanitárius segítséget nyújt, a különmegbízottnak pedig lehetővé kell tenni, hogy minden érintettel beszéljen az országban. Mindezt a jakartai csúcstalálkozón akkor a junta vezetője is elfogadta, azonban az öt pontból máig alig valami valósult meg.

Az indonéz külügyminiszter a csúcstalálkozó előtt azt mondta, hogy emiatt az ASEAN meg fogja hozni a megfelelő intézkedéseket.

Mianmarban tavaly februárban a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat a hadsereg, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem vette figyelembe a választással kapcsolatos panaszaikat. A voksolást torony magasan az országot de facto miniszterelnökként irányító Aung Szan Szu Kjí pártja nyerte, akit a puccs idején politikustársaival együtt letartóztattak. A katonai hatalomátvétel miatt országszerte zajló ellenállással szemben a hadsereg könyörtelenül fellép.

Mianmar mellett a csúcson tárgyalni fognak a Korea-félszigeten ismét megnövekedett feszültségről, Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseiről és a koronavírus-járvány utáni kilábalásról.

Ajánljuk még