logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cseh miniszterelnök: Az atomenergia és a megújítható energiaforrások fontosak Csehország számára

Az atomenergia és a megújítható energiaforrások keveréke az egyetlen biztonságos forgatókönyv Csehország számára jövőbeni energiaszükségleteinek fedezésére – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő pénteken Prágában az Európai Atomenergia-ügyi Fórumot megnyitó beszédében.

Közép-európai körülmények között egy biztonságos energetikai rendszer nem működhet atomenergia nélkül – szögezte le a cseh miniszterelnök. „Az atomenergia az áramtermelés stabil, biztonságos és alacsony szennyezettség kibocsátású forrása” – fogalmazott.

Kadri Simson energiaügyekért felelős európai biztos a fórumon azt mondta, hogy az Európai Unió a következő évtizedekben mintegy 350-450 milliárd eurót fordít a jelenlegi atomenergia kapacitások fenntartására. Az atomenergia a 2030-2050 közti időszakban az unió áramszükségleteinek mintegy 15-16 százalékát fogja fedezni.

Ezekre a beruházásokra azért van szükség, mert nélkülük az uniós államok atomerőműveinek egy részét századunk harmincas éveiben már be kellene zárni. A következő évtizedekben hét európai uniós tagállamban 20 új atomerőmű építése is tervben van – jegyezte meg.

Az atomenergia fejlesztése válasz az energiaválságra és a klímaváltozásokra is” – hívta fel a figyelmet Eduard Heger szlovák kormányfő. A szlovák politikus szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az atomerőművek élettartama átlagosan 80 év.

Az energiaválság következtében Európa példátlan geopolitikai nyomásnak van kitéve – vélte Petr Fiala. Szerinte ezért elsősorban Oroszország a felelős, de hibáztak az európai államok is, amikor alábecsülték az energiabiztonság szerepét. „A megoldások keresésekor Európa nem mondhat le alapelveiről, de az energiapolitikáját lényeges módon át kell alakítani” – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök. Csehország ebben a fél évben az Európai Unió soros elnöki tisztségét is betölti, ezért rendezték itt az atomenergetikai fórumot.

Ajánljuk még