logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerika figyelmeztet: Óriási sokkot okozna egy tajvani konfliktus

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok figyelmeztette európai szövetségeseit egy esetleges Tajvan körüli konfliktus durva globális gazdasági sokkhatására. Tisztviselők szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió az ázsiai nagyhatalom elrettentésén fáradozik, melyben eszköz lehet a tajvani konfliktusból származó globális gazdasági károktól való félelem.

 

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette európai szövetségeseit, hogy egy Tajvan körüli konfliktus hatalmas globális gazdasági sokkot okozna. A külügyminisztérium kutatása szerint egy Tajvan körüli kínai blokád 2,5 milliárd dollár gazdasági veszteséget okozna – idézi a Rhodium Group kutatócég forrásait a UK Today News.

A vállalat forrásai szerint a figyelmeztetést Washington megosztotta az Európai Bizottsággal, valamint európai kormányok tisztviselőivel.

Két tisztviselő szerint az Egyesült Államok és az unió elkezdtek azon gondolkodni, hogyan alkalmazhatnának szankciókat Kína ellen, és megkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan készüljenek fel egy esetleges tajvani konfliktusra.

A jelentés szerint Tajvan szenvedné el a legnagyobb csapást, de a Kínára mért gazdasági kár is óriási lenne, és az az egész világgazdaságra visszahatna. Az iparágakat tekintve a félvezetőktől függő ellátási láncok szenvednék el a legnagyobb károkat, elsősorban az autó-, a szerver-, a PC- és a mobiltelefon-ágazat.

Egyes amerikai és európai tisztviselők úgy vélik, hogy a gazdasági károkkal való fenyegetés segít abban, hogy nemzetközi támogatást szerezzenek Kína elrettentéséhez, ebbe a taktikába illeszekedik a mostani jelentés is.

A külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a híreket. Egy amerikai szóvivő csak annyit mondott, hogy az Egyesült Államok támogatja Tajvant, az egy Kína politikával összhangban, vagyis elismeri Pekinget Kína egyedüli kormányaként, de nem támogatja azt az álláspontot, hogy Tajvan Kína része.

Kapcsolódó tartalom

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a kínai vállalatok finanszírozása elapadna abban a pillanatban, amikor Peking átlépné a Tajvannal kapcsolatos „vörös vonalat”, ami súlyos sokkot okozna a globális kereskedelemnek. A dokumentum szerint Kína és a fejlődő országok gazdasági partnersége miatt egy ilyen sokk több mint egy tucat feltörekvő piacot sodorhat gazdasági válságba.

Daniel Rosen, a Rhodium partnere, aki a csoport Kína-szakértői csoportját vezeti, nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a tanácsadó cég készített-e jelentést az amerikai külügyminisztérium számára. Elmondta azonban, hogy a Rhodium évek óta foglalkozik Tajvannal kapcsolatos gazdasági forgatókönyvekkel, és hamarosan közzétesz egy nyilvános jelentést.

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött az ASEAN-csúcstalálkozó Kambodzsában
Megkezdődött pénteken Phnompenben a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója, amelynek legnagyobb vitát kiváltó kérdése az lesz, hogy fellépjenek-e a szervezet tagországai határozottabban a mianmari puccsista katonai rezsim ellen.
Külföld

Ajánljuk még