logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A terrorizmus elleni ügyészség vizsgálja a megszúrt rendőr halálával végződött brüsszeli támadást

Ismert a hatóságok előtt a rendőr halálával végződött brüsszeli késeléses támadás elkövetője, a megkezdett nyomozás a gyilkosság esetleges terrorista szálait is kutatja – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió péntek hajnalban. Belga lapértesülések szerint a 32 éves támadót ismerték a hatóságok, és illegálisan tartózkodott az oszágban.

Csütörtökön kora este egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban a brüsszeli északi pályaudvar közelében, a támadót lelőtték.

A közszolgálati médiaszolgáltató internetes oldalán a brüsszeli ügyészség információira hivatkozva azt írta, a két rendőrt a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében támadták meg a vasútállomás melletti utcák egyikében. A rendőrök erősítést kértek.

A gyanúsított a helyszínre kiérkező járőrökre is késsel támadt, egyikük azonban lőfegyverrel ártalmatlanná tette. A médiajelentés szerint a támadót lábon és hason lőtték.

A Le Soir című belga napilap közölte, a kora esti támadásban megsérült mindkét rendőrt és a támadót kórházba szállították. Az egyik megszúrt rendőr már a rohamkocsiban meghalt. Információk szerint a rendőrt nyakon szúrták.

A napilap arról számolt be, hogy a rendőrökre támadó férfi Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően támadt a járőrökre – ezt azonban az ügyészség egyelőre nem tudta megerősíteni – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az RTBF belga közszolgálati médiaszolgáltató közölte azt is, hogy az 1990-ben született késelő ismert a hatóságok előtt. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában a lehetségesen erőszakos szélsőségesek kategóriában található személyek között szerepel.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a gyanúsítottat korábban beidézték a lakhelye szerinti rendőrségre egy, a napilap által nem részletezett ügy miatt. A gyanúsított csütörtök reggel jelent meg a rendőrségen, majd ügyének intézését követően közölte: a nap folyamán támadást fog elkövetni rendőrök ellen. Bejelentéséről a rendőrőrsön feljegyzést írtak, majd elengedték. A La Derniere Heure című belga napilap úgy tudja, a gyanúsítottat reggel meghallgató rendőrök azt kérték az ügyészségtől, utalják pszichiátriai kezelésre a későbbi késelőt. Kérésüknek az eljáró bíró nem tett eleget.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter csütörtök éjjel közzétett Twitter-üzenetében borzalmas drámának nevezte az esetet, és részvétét nyilvánította az áldozat hozzátartozóinak.

Közölte: szorosan követi a fejleményeket, kapcsolatot tart a kerület polgármesterével, a biztonsági szolgálat parancsnokával és a rendőrséggel. „Az erőszak elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A La Libre Belgique című napilap Sarah Durant-t, a brüsszeli ügyészség szóvivőjét idézte, aki az esetet követően azt közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására. Péntek hajnalban közzétett rendőrségi információk szerint az esettel a terrorista ügyekben illetékes szövetségi ügyészség foglalkozik. „A gyanúsított profiljára való tekintettel a megkezdett nyomozás egy feltételezett terrortámadásra vonatkozik” – tette hozzá a napilap.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter csütörtök éjjel közzétett Twitter-üzenetében „borzalmas drámának” nevezte az esetet, és részvétét nyilvánította az áldozat hozzátartozóinak. Közölte: szorosan követi a fejleményeket, kapcsolatot tart a kerület polgármesterével, a biztonsági szolgálat parancsnokával és a rendőrséggel. „Az erőszak elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A La Libre Belgique című napilap Sarah Durant-t, a brüsszeli ügyészség szóvivőjét idézte, aki az esetet követően azt közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására.

Péntek hajnalban közzétett rendőrségi információk szerint az esettel a terrorista ügyekben illetékes szövetségi ügyészség foglalkozik. „A gyanúsított profiljára való tekintettel a megkezdett nyomozás egy feltételezett terrortámadásra vonatkozik” – tette hozzá a napilap.

A belga szövetségi ügyészség pénteken sajtótájékoztatót tartott az esettel összefüggésben, ahol a Le Soir című napilap beszámolója szerint elmondták, az elkövető, akit Yassine M. néven azonosítottak, csütörtök reggeli meghallgatásán a rendőrség elleni gyűlöletéről beszélt, és azt kérte, részesítsék pszichológiai ellátásban. Az ügyeletes bíró utasítására a gyanúsítottat a rendőrök egy brüsszeli kórház pszichiátriai ügyeletére vitték. Később ellenőrizték, hogy továbbra is megfigyelés alatt tartják-e, kiderült azonban, hogy koraeste saját kérésére elhagyta a kórházat.

A gyilkosság körülményeivel kapcsolatban az ügyészség azt közölte, hogy a két rendőr a járőrkocsiban ült, amikor az elkövető rájuk támadt. A 29 éves tiszt, akit a nyakán szúrtak meg, röviddel a kórházba érkezést követően halt bele a sérüléseibe. Kollégáját, akit a karján érték a késszúrások, péntek délelőtt megoperálták, állapota nem súlyos. Az elkövető élete nincs veszélyben – tájékoztattak.

Beszámoltak arról is, hogy a belga állampolgárságú gyanúsított köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt 2013 és 2019 között őrizetben volt. Megerősítették, hogy az elkövető Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően támadt a járőrökre. Végezetül közölték, hogy „terrorizmussal összefüggésben elkövetett merénylet és merényletkísérlet” miatt indítottak nyomozást. A gyanúsítottat, amint egészségi állapota megengedi, kihallgatják – tették hozzá.

Ajánljuk még