logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először lépte át az egymilliárd dollárt egy magángyűjtemény árverezése

A művészeti árverések történetében első ízben lépte át az egymilliárd dollárt egyetlen aukció bevétele egy szerda esti árverésen, amelyen a néhai Paul Allen Microsoft-társalapító műgyűjteményének első részét dobták piacra.

Az összesen 1,5 milliárd dollár bevételt hozó árverésen záporoztak az egyéni rekordok olyan festők esetében, mint Van Gogh, Cézanne vagy Gaugin, és egyszerre öt festmény került be a több mint 100 millió dollárért eladott alkotások szűkkörű klubjába.

A történelminek minősített aukció bevételének nagy részét Allen kívánsága szerint karitatív célokra fordítják.

Kapcsolódó tartalom

A 100 millió dolláros eladási árat elérő festmények közül a legtöbbet, 149,24 millió dollárt Georges Seurat A modellek (kis változat) című, 1888-as alkotásáért ajánlottak – számolt be az árveréssel megbízott Christie’s. A pointillista mester olajfestménye három meztelen nőt ábrázol. Korábban még sosem fizettek ennyit egy Seurat-alkotásért.

Paul Cézanne A Sainte-Victoire hegy című tájképéért 137,8 millió dollárt, Vincent van Gogh Ciprusok által határolt gyümölcsös című alkotásáért 117,2 millió dollárt, Paul Gaugin Anyaság II. című művéért pedig 105,7 millió dollárt fizettek. Gustav Klimt 1903-as alkotása, a Bükkfaerdő is rekordáron, 104,6 millió dollárért kelt el.

Georgia O’Keefe, Claude Monet, David Hockney, Andrew Wyeth és Pablo Picasso festményei, illetve Alexander Calder és Max Ernst szobrai is kalapács alá kerültek.

A 150 darabos gyűjteményből mindössze hatvanra licitálhatott a közönség szerda este, a többit csütörtökön árverezik el. Azonban a darabokért már így is többet fizettek, mint amennyi a korábbi rekordot tartó Macklowe-gyűjteményből bejött. A gazdag New York-i házaspár hagyatéka 922 millió dollárért kelt el a Sotheby’s aukciósháznál tavasszal.

Paul Allen 2018-ban, 65 éves korában hunyt el rákbetegsége szövődményeiben.

Allen 1975-ben gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoft vállalatot. Allen 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután Hodgkin-limfómát, a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Egy időre Bill Gatestől is elhidegült, de később javult a kapcsolatuk. Allen 2000-ig maradt a vállalat vezető testületében.

2010-ben ígéretet tett rá, hogy halála után vagyonának nagyobb részét jótékony célra fordítják. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még