Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Elon Musk szólásszabadság-törekvései ide vagy oda, Németország sem engedne a Twitter-cenzúrából

| Szerző: hirado.hu
Német politikusok megakadályoznák Elon Muskot abban, hogy nagyobb teret engedjen a szólásszabadságnak a Twitteren. Németország jelenleg is jogi szabályozásokkal teszi lehetővé, hogy a közösségi média oldalakat bírsággal sújtsanak, amikor egy „álhírnek” jelölt közlést nem törölnek.

Arról van szó, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és más demokrata vezetők a magáncenzúráról az állami cenzúrára váltottak. Felszólították a brit, a francia és a németországi kollégáikat, hogy cenzúratörvényekkel akadályozzák meg a szólásszabadság visszaállítását – olyan törvényekkel, amelyek az Egyesült Államokban alkotmányellenesek lennének – írja oldalán Jonathan Turley amerikai jogász.

Kapcsolódó tartalom

Most a német baloldal is reagált:

a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is cenzúrára szólított fel, mielőtt – Clinton szavaival élve – „túl késő lenne”, és a Twitter megőrizné a szólásszabadságát.

A Handelsblatt című üzleti lap beszámolója szerint az SPD tagjai amiatt aggódnak, hogy a Twitter túl sok szólásszabadságot enged meg azzal, hogy korlátozza a korábbi cenzúra rendszerét.

Jens Zimmermann szociáldemokrata képviselő ironikusan az általa bírált oldalon kijelentette: „A szövetségi igazságügyi hivatalnak szigorúbb felügyelet alá kell vonnia a Twittert, és jogsértések esetén gyorsan, határozottan kell fellépnie.”

A német politikusok nemcsak a céget, hanem Elon Muskot is fenyegetik, amennyiben nem cenzúrázza a véleményeket.

Ha a Twitter nem felel meg az előírásoknak, nemcsak a céget, hanem a felelős vezetőket is megbüntetik.

Németország a szólásszabadsággal szemben az egyik legellenségesebb ország a Nyugaton, amelynek kriminalizálását úgy éri el, hogy jogszabály-módosításokat vezetett be, ezzel lehetővé téve, hogy közösségi média oldalakat pénzbüntetéssel sújtsanak minden egyes napért, amikor egy álhírt a platform nem töröl, hanem fent hagy. A Facebook esetén ez a bírság például 500 ezer euróig – közel 202 millió forintig – terjedhet. A YouTube-ot például arra kényszerítette Németország, hogy a kormány által a koronavírusról dezinformációnak tartott nézeteket távolítsa el az oldalról.

Ezeknek a törvényeknek a hatása nyilvánvalóvá vált, hiszen egy nemrégiben végzett felmérés a német állampolgárok körében kimutatta, hogy

a németek mindössze 18 százaléka érzi úgy, hogy szabadon kifejezheti véleményét a lakosság előtt.

A németek 59 százaléka még baráti körben sem érzi magát szabadnak, és mindössze 17 százalékuk érezte szabadnak az interneten való véleménynyilvánítást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Sedat Suna)

Ajánljuk még