Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Hekkerek nyilvánosságra hozzák a legnagyobb egészségügyi biztosítótól ellopott személyes adatokat Ausztráliában

Hekkerek megkezdték közölni azokat az adatokat, amelyeket Ausztrália legnagyobb egészségügyi biztosítójától, a Medibanktól loptak el – közölte a vállalat szerdán.

A Medibank mintegy 9,7 millió jelenlegi és korábbi ügyfelét érintette az októberi számítógépes behatolás.

David Koczkar, a Medibank vezérigazgatója elmondta, hogy egyes adatok szerdán az internet sötét oldalán (dark web) jelentek meg, miután a vállalat nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni.

A hekkelés során megszerzett személyes adatok között szerepelnek a biztosítottak betegségei, az elvégzett kezelések, nevek, címek, születési dátumok, útlevél- és telefonszámok.

Koczkar egy nyilatkozatban elnézést kért az érintettektől. „Ez egy bűncselekmény, amelynek célja, hogy kárt és szorongást okozzon ügyfeleinknek. Komolyan vesszük az ügyfeleink védelmére vonatkozó felelősségünket, és készen állunk arra, hogy támogassuk őket” – mondta.

A Medibank együttműködik az ausztrál kormánnyal és a szövetségi rendőrséggel. A hatóságok kérik külföldi bűnüldözőszervek segítségét az ügy felderítésében, többek között nemzetközösségi szervekét, valamint az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodáét.

Justine Gough, az ausztrál rendőrség kiberbiztonsággal foglalkozó részlegének parancsnokhelyettese azt mondta, hogy a támadás mögött álló bűnözők talán külföldön vannak, de ez nem riasztja el őket.

Hangsúlyozta: „Ez nem csak egy ausztrál vállalkozás elleni támadás. A bűnüldöző szervek világszerte tudják, hogy ez egy olyan bűncselekménytípus, amely nem ismer határokat, és amely megköveteli a bizonyítékok és a képességek megosztását”.

Ajánljuk még