logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden, amit az amerikai félidős választásról tudni kell

| Szerző: hirado.hu
A mai napon eldől, hogy a Demokrata Párt vajon képes lesz-e megtartani többségét az amerikai törvényhozás mindkét házában, vagy két év kisebbségi politizálásra kell felkészülnie az amerikai baloldalnak.

Mik azok a félidős választások?

Az Egyesült Államok törvényhozása, a kongresszus, szenátusra – felsőház –, valamint a képviselőházra – alsóház – oszlik.

Jelenleg mindkét házban a Demokrata Párt van többségben.

A félidős választásokat mindig az éppen hivatalban lévő elnök hivatali ciklusának közepén tartják, melynek eredményei egyértelműen jelzik a lakosság hozzáállását a Fehér Ház politikájához.

A félidős választásokon a száztagú szenátus mandátumának harmadát, vagyis 35 képviselői helyet, valamint a képviselőház 435 tagját választják meg.

Kapcsolódó tartalom

Továbbá ilyenkor döntenek a kormányzói és állami törvényhozói tisztségekről, valamint a helyi tanácsokról és az iskolai tanácsokról is. Ez utóbbiak közül a kormányzói tisztség különösen fontos, hiszen a kormányzók irányítják az államok végrehajtó hatalmi ágát.

A legutóbbi felmérések szerint a mostani választásokon az amerikaiak legalább 49 százaléka a republikánusokra szavazna, miközben a megkérdezettek 45 százaléka támogatja a demokratákat.

Hogyan érinthetik a félidős választások az amerikai elnököt?

Amennyiben a Demokrata Pártnak sikerül megőrizni a törvényhozás feletti uralmát, az segíthet Joe Bidennek abban, hogy továbbfolytassa többek között jóléti és migrációval kapcsolatos politikáját, az állami egészségügyi rendszer reformját, eddigi klímapolitikáját, az abortusz liberális szabályozását, valamint a fegyvertartás szigorítását is.

Kapcsolódó tartalom

Ha viszont a republikánusok nyernek a félidős választáson, akkor egyrészt hátráltatni tudják a demokraták törvényjavaslatait, és megakadályozhatják kinevezéseit.

A többségbe kerülő republikánusok irányításuk alá tudják majd vonni a vizsgálóbizottságokat is, ezzel pedig Joe Biden fiának korrupciós ügyeit is vizsgálhatnák, sőt, akár impeachment eljárást is kezdeményezhetnek az elnökkel szemben.

Ezek mellett akár az elnök külpolitikája is akadályokba ütközhet, hiszen egyre több republikánus politikus bírálja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatást, és amennyiben többségbe kerülnek a törvényhozásban, lehetőségük lesz arra, hogy blokkolják a háborús támogatásokat. Emiatt nemrég Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének arról kellett biztosítania Ukrajnát, hogy „a választások eredményétől függetlenül megmarad az amerikai támogatás”.

A pontos eredményekre valószínűleg várni kell például Arizonában, Nevadában vagy éppen Pennsylvaniában, ezekben a kulcsfontosságú államokban akár napokig is eltarthat a választás eredményének megállapítása.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még