logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Extrém spórolásba kezdett Ausztria az elszálló energiaárak miatt – más lesz idén az adventi vásár és a síszezon is

| Szerző: hirado.hu
Drágább bérletek, hidegebb ülések, gyorsabb felvonók – ilyen változásokra számíthat az, aki az idei télen is Ausztriában tervezi a síelést. Az energiaárak drasztikus drágulása miatt nyugati szomszédunkban is különféle intézkedéseket terveznek, hogy ki tudják gazdálkodni a megemelkedett költségeket. A híres bécsi karácsonyi vásár díszkivilágítása is jóval szerényebb lesz a megszokottnál – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Már összeszerelték a híres adventi vásár bejáratát a bécsi városháza előtt. Az óriási gyertyák fényét és a díszkivilágítást két hét múlva kapcsolják fel. Néhány éve még fényárban úszott Bécs belvárosa a karácsonyi időszakban.

Európa egyik leglátogatottabb adventi forgataga azonban idén más lesz, mint amit az elmúlt években.

„A híres bécsi kivilágítást is szűkítik majd az idei karácsonyra. Ez azt jelenti, hogy csak LED-es izzókat szerelnek majd fel a Rathaus platz-ra és környékére, azonban egy érdekesség, hogy idén negyven fával kevesebbet fognak majd feldíszíteni. És ez a fényfüzér, ez a pazar kivilágítás egy órával rövidebb ideig fog majd idén üzemelni” – jelentette az M1 tudósítója Bécsből.

Az elmúlt években heteken át rengeteg volt az árus és kézműves a bécsi adventi vásárban. Ez is jelentősen megváltozik idén.

A korábbinál jóval kevesebb árus lesz idén, az árusoknak ugyanis sokkal drágább idén kiállítaniuk a termékeiket. A termékek is drágultak, a fuvarköltségek is és a bérleti díj is.

Sokan pedig azzal is számolnak, hogy vevőből is kevesebb lesz idén, elsősorban a szankciós infláció miatt.

Egy osztrák férfi a Híradónak arról beszélt, hogy az infláció és a magas rezsiköltségek miatt sokan nem engedhetik majd meg maguknak, hogy itt vásároljanak.

Kapcsolódó tartalom

„Az átlagos osztrák háztartásoknak érezhetően drasztikusan növekedtek a rezsiköltségei az utóbbi hónapokban, és sajnos nem látszik javulás. Véleményem szerint az infláció miatt az átlagbérből élő emberek egyre jobban odafigyelnek a mindennapi költéseikre is” – nyilatkozta a férfi.

De nemcsak a karácsonyi idény, hanem az síszezon is más lesz Ausztriában

– erről az osztrák nemzeti idegenforgalmi hivatal egyik vezetője beszélt a pénzcentrumnak.

Oskar Hinteregger szerint a sípályák üzemeltetői várhatóan csökkentik majd a hóágyúk, és a fűtőberendezések használatát és a világítást is hamarabb lekapcsolhatják. A tervek szerint a felvonók gyorsabban járnak majd, mert az gazdaságosabb, és az ülésfűtést is lejjebb tekerhetik.

Szakemberek azt mondják: akik ausztriai telelést terveznek, azoknak a tavalyihoz képest 10-15%-kal drágább szállásköltséggel és 20%-kal magasabb éttermi költségekkel kell számolniuk most télen.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még