logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb fenyegetéseket tett az észak-koreai vezetés

| Szerző: hirado.hu
Észak-Korea hadserege tartós, határozott és elsöprő erejű intézkedésekkel fenyeget a múlt héten tartott amerikai–dél-koreai légi hadgyakorlatokra válaszul. Phenjan nyílt provokációnak tartja a közös katonai manővert, amit az Egyesült Államok és a szövetségesei a kommunista rezsim rakétakísérletei miatt is szükségesnek tartanak – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Október 31-én kezdődött az Éber vihar nevezetű hadgyakorlat, amely a valaha volt legnagyobb közös katonai gyakorlat az USA és Dél-Korea részvételével. Az akció eredetileg péntekig tartott volna, de egy nappal meghosszabbították, miután az elmúlt napokban Észak-Korea több rakétát is kilőtt. Phenjan legutóbb szombaton bocsátott fel négy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát. Szöul hétfőn közölte: feltehetően egy ilyen rakéta roncsait találták meg a tengerben.

„Haditengerészetünk hajója a Keleti-tengeren, az északi határvonaltól délre, pilóta nélküli, víz alatti keresőberendezéssel megtalálta a roncsot, amelyről úgy véljük, hogy egy észak-koreai ballisztikus rakéta része. A szakemberek most vizsgálják”

– nyilatkozta Kim Dzsunrak, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Ez volt az első alkalom, hogy egy észak-koreai ballisztikus rakéta dél-koreai vizek közelében landolt. Az elmúlt időszak rakétaindításairól az észak-koreai állami televízióban fotókat is közzétettek. Phenjan megerősítette: több tucat különböző típusú rakétával, közte ballisztikus rakétával végeztek kísérleteket, hogy ellenőrizzék bevethetőségüket az ellenség műveletirányítási rendszere ellen. Észak-Korea nyílt provokációnak nevezte a szomszédságában tartott hadgyakorlatot, amely szerinte szándékosan fokozza a feszültséget a térségben. Válaszul tartós, határozott és elsöprő erejű intézkedéseket ígértek.

„Minél kitartóbban folytatódnak az ellenség provokatív katonai lépései, annál alaposabban és kíméletlenebbül fogunk ellenük fellépni. Ez lesz fegyveres erőink cselekvési elve és iránya a jövőben is”

– tolmácsolta az észak-koreai néphadsereg vezérkarának közleményét az állami televízió.

Észak-Korea a nemzetközi bírálatok ellenére szeptember vége óta szokatlanul gyakran hajt végre rakétakísérleteket.

Kapcsolódó hírek

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot és Kínát, hogy megszegik ENSZ-beli kötelezettségeiket Észak-Korea ügyében
Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot és Kínát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén, hogy megszegik a világszervezetben vállalt kötelezettségeiket azzal, hogy védőszárnyaik alá veszik Észak-Koreát az ENSZ BT további intézkedéseitől és bármit megtesznek, hogy igazolják a phenjani vezetés ballisztikusrakéta-indításait.
Külföld
Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott
Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott péntekre virradóan, amelynek során mintegy 80 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy tengeri határzónába – közölte Dél-Korea.
Külföld
Egyre feszültebb a helyzet a Koreai-félszigeten – Szöul levegő-föld rakétákkal hajtott végre kísérleteket
Egyre feszültebb a helyzet a Koreai-félszigeten, miután Észak-Korea tegnap tovább folytatta rakétakísérleteit. Ezúttal három rakétát lőttek fel, köztük egy interkontinentális ballisztikusat is, amely miatt a japán kormány több prefektúrában riasztást léptetett életbe. Szerdán több mint húsz rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea, amelyek miatt az egyik dél-koreai szigeten az embereknek az óvóhelyekre kellett vonulniuk. Szöul válaszul három rakétát lőtt ki a két ország tengeri határának közelébe – számolt be az M1 Híradó.
Külföld

Ajánljuk még