logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új úti célok után néznek az orosz turisták

| Szerző: hirado.hu
Az európai piac kiesése a szankciók miatt idén nem okozott olyan erős visszaesést az orosz külföldi turizmusban, mint korábban a járvány miatt világszerte bevezetett lezárások.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrszolgálata nyilvánosságra hozta az orosz állampolgárok külföldre irányuló utazásainak statisztikai adatait. Az orosz utazásszervezők szövetségének összeállítása szerint 2022. január és szeptember között az orosz turisták 7,5 millió látogatást tettek a 15 legnépszerűbb célországban, ez 43 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakához képest.

A szövetség elemzése szerint a legnépszerűbb célország Törökország volt, mintegy 3,8 millió látogatással. Az utazásszervezők szerint ugyanakkor az Oroszországból Isztambulba irányuló turistaáramlás legalább egyharmada 2022-ben más országokba utazó tranzitutasok voltak az Európai Unió légi közlekedést érintő szankciói miatt.

Kapcsolódó tartalom

A szervezet számításai szerint a második legnépszerűbb célország Abházia volt, amely ugyanakkor csak egy de facto független terület, hiszen Oroszországon kívül Szíria, Nicaragua és Venezuela, valamint a szintén vitatott Dnyeszter Menti Köztársaság, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah ismeri el.

A sorrendben a harmadik Egyiptom, ahová az adatok alapján a közvetlen turistautazások száma 2022-ben 123 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest. Egyiptomot követi az Egyesült Arab Emírségek, ahol a növekedés üteme 95 százalék volt. A szövetség szerint azonban 2022-ben a dubaji és az abu-dzabi repülőtereken áthaladó turisták legalább 25 százaléka más országokba tartott.

Kapcsolódó tartalom

Az ötödik és a hatodik helyen a Maldív-szigetek és Thaiföld áll, ugyanakkor ezekre a desztinációkra az oroszok jelentős része átszállással repült, ezért az orosz statisztikai adatok nem tükrözik hűen az ide áramló orosz turisták számát. Egyedül a fogadóországok statisztikáira lehet hagyatkozni, eszerint a szervezet úgy számolt, hogy mindkét országba 20 százalékkal csökkent az orosz turisták száma.

Az adatok szerint az ebbe a hat országba irányuló utazások az összes külföldi rekreációs célú utazás 90 százalékát tette ki.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Harmadával kell csökkenteni Ukrajna áramfogyasztását
Ukrajna áramfogyasztását harmadával csökkenteni kell, különben összeomlik az elektromos hálózat – erre figyelmeztetett az ország egyik legnagyobb áramszolgáltatója. A célzott orosz csapások miatt Kijevben és környékén most is négy és fél millióan vannak áram nélkül. A város vezetése azt kéri, hogy aki tud, a télre költözzön vidékre – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld
Francia elemző: Az európai elit még most sem fogja fel, hogy a nemzeti érdekeket kellene védeni
„A huszadik században sokan voltak, akik hirtelen ott találták magukat a forgatag közepén, holott nem tettek mást, mint kiálltak az elveik, a hitük, a meggyőződésük, az embertársaik vagy éppen a nemzetük mellett. Nem állt szándékukban történelmet írni, de a helyzet úgy kívánta, hogy cselekedjenek” – ebből a szemszögből vizsgálja Orbán Viktor gondolkodásmódját, tetteit Thibaud Gibelin francia politikai elemző. A szerző a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút.
Külföld
Amerikai történész: Hiba azt gondolni, hogy az oroszokat ki lehet vonni a globális egyenletből
Globális mindenhatók helyett felelős nemzetállamokat, a biztonságos világ ugyanis nem a birodalmakkal kezdődik – figyelmeztet Mark Milosch amerikai történész. A kisállamok szemszögéből már tisztán látszik az, hogy bár a nagy erőcentrumok az igazság nevében lépnek fel, valódi céljuk az önérdek, az adott birodalmat irányító elit érdeke. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjút Mark Milosch amerikai jogász, történész, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábbi vezetője, aki korábban az amerikai Kongresszus külpolitikai szakértőjeként is dolgozott.
Külföld

Ajánljuk még