logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törölték a nő és az anya szavakat a terhes nőknek javasolt influenzaoltás tájékoztatójából

| Szerző: hirado.hu
A múlt hónapban az váltotta ki vitát az amerikai nyilvánosságban, hogy a betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) önkényesen megváltoztatta a majomhimlő elleni oltás tájékoztatójában a várandós nők kifejezést várandós személyekre. Majd ezt követően az influenza elleni védőoltás tájékoztatójában is módosította a szóhasználatot. A megszólaló szakértők egy része abszurdnak és politikailag motiváltnak nevezte a járványügyi központ lépését.

A nő és nők kifejezéseket kitörölte a CDC a terhesség alatt alkalmazható influenza elleni védőoltások betegtájékoztatójából – írta a Daily Mail.

A hírportál egy gyors internetes kutatást végezett és arra is fényt derített, hogy a CDC weboldaláról minden olyan kifejezést töröltek legutóbbi, tavaly augusztusi frissítésük óta, amely a női nemre utal.

Így tehát eltűnt az egyes szám harmadik személyben a nőnemet jelölő she, az őt nőnemben jelölő her és az anya kifejezés is. A járványügyi központ oldalán ezen kifejezéseket olyan, a nemek jelölése szempontjából semleges kifejezésekre cserélték, mint a terhesek vagy ők, sok helyen azonban nemes egyszerűséggel törölték a női nemre utaló kifejezéseket.

Ahogy arra a Daily Mail rámutatott, az Egyesült Államok éppen most van az elmúlt tizenhárom év legsúlyosabb influenzajárványának közepén. Hangsúlyozták, hogy a nők, különösen a várandósság időszakában, nagyobb veszélyben vannak, mint az átlag népesség, mivel a terhesség gyengíti az immunrendszerüket, tehát nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, ha elkapják az influenzát.

A cikk emlékeztetett: a terhesség biológiai szempontból meghatározott, ezért a kifejezést annak a jelenségnek a leírására használják, amikor a magzat a nő méhében fejlődik.

Tehát a nőként született transzférfiak is teherbe eshetnek, amennyiben úgy döntenek, hogy megtartják a méhüket és a nemi szervüket.

Politikailag motivált nemtelenítés

Jane Orient, az amerikai Orvosok és Sebészek Szövetségének (AAPS) ügyvezető igazgatója úgy válaszolt a Daily Mail kérdésére, hogy a járványügyi központ tartalomfrissítése „abszurd”. Orient szerint logikus magyarázattal nem indokolható a női nemet jelölő kifejezések eltörlése, ezért egyszerűen politikai indíttatású cselekedetről lehet szó.

Ha nincs méhed és petefészked, akkor nem lehetsz terhes

– mondta Orient arra figyelmeztetve, hogy a nemek között váltók, önmagukat nőként férfinak vagy férfiként nőnek valló emberek félrevezethetik az orvosokat, így nehezíthetik a megfelelő kezelésüket. Aki férfinak vallja magát, de női szervei vannak, neki női szervek kezeléséhez értő szakorvostól kell kezelést kapnia – mondta, majd egy egyszerű példán szemléltetve kifejtette: ha egy nő férfinak vallja magát, attól még nem lesz prosztatája.

Azonban ha egy férfi nőnek vallja magát, attól függetlenül még igenis lesz prosztatája. Tehát ha nőgyógyászati ellátásra megy, akkor olyan szakorvossal fog találkozni, aki nem képzett a prosztata és a férfibajok kezelésére.

Feltételezett jóhiszeműség

Orient szerint a CDC azért kedvezhetett a gendersemleges megfogalmazásnak, hogy azokat a transzembereket is bevonja az influenza megelőzésébe, akik nőnek születtek és teherbe estek, azonban férfinak vallják magukat. Orient azonban hangsúlyozta:

ezeket a várandós egyéneket továbbra is a szülészeti osztályokon kell kezelni, mert a biológiai nemükben továbbra is nők.

A Daily Mail megszólaltatta Melissa Barticket, a Harvard Egyetem orvosszakértőjét is, aki szintén a CDC jóhiszeműségét igyekezett sugallni. Úgy fogalmazott, lehetséges, hogy olyan emberek is küzdenek a frissített útmutatásokkal, akik nem angol anyanyelvűek. Az orvosszakértő szerint tesztelni kell az üzenetküldést, hogy minden populáció megértse.

Politikai motiváltság a CDC-nél

A Daily Mail felidézte, hogy Rochelle Walenskyt, a CDC igazgatóját azzal vádolták, hogy „eltörölte a nőket” és „baloldali” nyelvezetet használt tavaly, amikor azt mondta, hogy a „terheseknek” meg kell kapniuk a Covid-oltást. Az igazgató akkor azt írta a Twitteren:

a Covid-oltások biztonságosak a várandósok és a babák számára a terhesség minden szakaszában.

A Daily Mail szerint Walensky szóhasználata gyors reakciót váltott ki a politikai élet szereplőiből. Mary Miller, az illinois-i kongresszus képviselőnője azzal vádolta meg a CDC igazgatóját, hogy

baloldali nyelvezetet használt hivatalos útmutatásai során, amivel megsértette a közvéleményt.

Marsha Blackburn tennessee-i szenátor pedig azzal vádolta meg az amerikai járványügyi központ vezetőjét, hogy „eltörölte a nőket”. Mint fogalmazott: „Soha nem láttam még olyan férfit, aki elég kemény volt ahhoz, hogy túlélje a terhességet és a szülést.”

A Blackburn szerint a nők eltörlésére törekvő mozgalom már a bürokráciába is betört.

A kiemelt kép illusztráció.

 

 

Ajánljuk még