logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tízezrek tüntettek az ukrajnai háború békés rendezéséért Rómában

Tízezrek tüntettek az ukrajnai háború békés rendezéséért Rómában. A demonstrálók azt is követelték, hogy egyetlen kormány se küldjön fegyvereket Ukrajnának. A résztvevők szerint a kormányok kezdik a háborút, aminek az árát mindig az emberek fizetik meg. A szankciók miatt kialakult energiaválság egyre súlyosabban érinti az olasz családokat is – hangzott el az M1 Híradójában.

Ütemes zenével, dobokkal és zászlókkal vonult fel több tízezer tüntető Rómában a hétvégén az ukrajnai háború békés rendezését követelve.

Ne küldjenek több fegyvert Ukrajnának. Kezdjünk béketárgyalásokat, ez az egyetlen módja a konfliktus befejezésének

– mondta egy idősebb asszony.

A demonstrálók egy hosszú transzparenst feszítettek ki a római Köztársaság téren, amelyre a béke szót tíz különböző nyelven írták fel.

Több mint egy tucat olasz társadalmi szervezet, köztük civilek, nagyobb szakszervezetek illetve politikai pártok hívták utcára az embereket. A rendőrség becslése szerint mintegy 30 ezren vettek részt a megmozduláson.

A kormányok kezdik a háborút , aminek az árát mindig az emberek fizetik meg

– mondta egy másik tüntető.

A szankciók miatt meredeken emelkedő energiaárakkal ugyanis egyre nehezebben tudnak megbirkózni a családok és a vállalkozások is Olaszországban. Októberben az infláció már meghaladta a 12 százalékot, amire 1996 óta nem volt példa. Sokan attól tartanak, hogy nem tudják majd kifizetni a resziszámlákat. Az országban ezekben a napokban elindult a fűtési szezon.

Kapcsolódó tartalom

„Néhány nappal ezelőttig még több mint 30 fokot mértek itt Rómában is, most a hőmérő higanyszála ennek a felére csökkent, Milánóban, Torinoban, Velencében már bekapcsolták a fűtőtesteket, Bolognában és Firenzében a következő órákban indul el az idei őszi-téli szezonban a fűtés, Rómában pedig november 8-ától, és naponta 11 órát lehet majd fűteni a lakásokat, hogyha erre szükség lesz” – számolt be róla Sárközy Júlia, a közmédia tudósítója.

A Giorgia Meloni vezette új olasz kormány 9,5 milliárd eurót szán a családok és a vállalkozások energiaköltségeinek támogatására, a következő egy évben pedig további csaknem 20 milliárd eurót. Ezzel a kormány a rendelkezésére álló költségvetési forrás kétharmadát az energiadrágulás ellen használja fel.

Ajánljuk még