logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kereskedelmi kirendeltséget nyitott Litvánia Tajvan fővárosában

Kereskedelmi kirendeltséget nyitott Litvánia Tajvan fővárosában – közölte hétfőn Vilniusban újságírókkal a balti ország gazdasági minisztere.

Ausrine Armonaite elmondta: Litvániának nincsenek diplomáciai kapcsolatai Tajvannal de folyamatosan építi kereskedelmi és gazdasági együttműködését a különböző régiókkal, így Tajvannal is.

A folyamatot jól jellemzi, hogy a képviselet megnyitását megelőzően Tajvan közölte: 3,5 millió eurót (1,4 milliárd forint) fektet be egy lézertechnológiával foglalkozó litván vállalatba.

A miniszter fontos diplomáciai lépésnek nevezte azt is, hogy egy évvel ezelőtt nyílt meg Vilniusban a tajvani kereskedelmi iroda. Hozzátette: az iroda tavalyi megnyitása után Kína azzal a retorzióval élt, hogy szűkítette a gazdasági együttműködést és leállította exportját a balti országba.

A tajvani külügyminiszter a megnyitó kapcsán hétfőn kiadott közleményében azt írta, új fejezet nyílik a litván-tajvani együttműködésben és baráti kapcsolatokban egyaránt, valamint továbbra is együtt harcolnak az autokratikus hatalomgyakorlás ellen, a szabadságért és a demokráciáért.

Litvánia és Kína között már tavaly kiéleződött a helyzet, amikor a balti ország bejelentette, hogy Vilniusban de facto tajvani nagykövetség nyílik. A két ország kapcsolata tovább romlott, amikor Litvánia úgy döntött, hogy egyes országok gyakorlatát követve nem ismeri el az egy Kína elvet, és Tajvan megnevezésekor annak fővárosát, Tajpejt említi. Kína és Tajvan viszonya évek óta feszült, mert a Kínai Népköztársaság úgy tekint a szigetre, mint saját tartományára.

Kína augusztusban azzal reagált a litván közlekedési miniszterhelyettes tajvani látogatására, hogy megszakította közlekedési együttműködését a balti állammal. Peking azt is bírálta hogy az Európai Unió tagállamai közül Litvánia volt az egyetlen, amely nyíltan támogatta Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatását; valamint azt is, hogy júliusban hivatalos látogatáson fogadták Vilniusban a tajvani parlament elnökét, Ju Si Kunt.

Ajánljuk még