logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az olasz hatóságok nem engednek, a migránsokkal teli hajók nem távoznak

Éhségsztrájkba kezdtek és segítségkérő táblákkal demonstráltak a Geo Barents NGO-hajó fedélzetéről partra szállni nem engedett migránsok közül néhányan a szicíliai Catania kikötőjében hétfőn.

A hajót fenntartó Orvosok Határok Nélkül (MSF) nem kormányzati szervezet (NGO) közlése szerint három férfi nem vesz magához ételt.

További három társuk a kikötőben állomásozó hajóról a tengerbe ugrott és partra úszott, de a parti őrség emberei visszavitték őket a Geo Barentshez közeli mólóra, és nem engedik őket onnan máshova távozni.

A Cataniában ideiglenes kikötési engedélyt kapó NGO-hajóról vasárnap több mint 370-en szállhattak le, nők, gyerekek és mindazok, akik egészségügyi ellátásra szorultak. A fedélzeten 214-en maradtak, az olasz hatóságok nem engedélyezik a partraszállásukat, és felszólították a hajót, hogy hagyja el a kikötőt és az olasz felségvizeket. Ha ezt a hajó kapitánya megtagadja, azonnali bírságként 50 ezer eurós bírságot róhatnak ki rá.

A hajón maradtak, többségében férfiak demonstrációt rögtönöztek: kartondarabokat tartottak a magasba, melyre a Help us (segítsetek rajtunk) kérést írták fel angolul. Riccardo Gatti, az MSF misszióvezetője úgy nyilatkozott, a hajón tartózkodók között sok a rühfertőzött, és többen pánikrohamokban szenvednek.

A Humanity 1 nevű másik NGO-hajóról 35 embert nem engedtek leszállni. A kapitány a kikötőben újságíróknak tartott rögtönzött tájékoztatóján azt mondta, nehéz megérteni, hogy az olasz hatóságok miért nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat. Arra utalt, hogy legközelebbi biztonságos kikötőként Olaszországnak be kell fogadni a tengeren bajba jutottakat.

A belügyi tárca továbbra is ahhoz a korábbi rendelkezéséhez tartja magát, hogy a rászorulóknak humanitárius segítséget nyújt, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem fogad be mindenkit, aki külföldi hajóval érkezik.

A Humanity 1-t működtető SOS Humanity német szervezetet képviselő ügyvédek hétfőn közölték, hogy fellebbezést nyújtottak be az illetékes Lazio tartománybeli közigazgatási bíróságra, valamint Catania polgári bíróságára is. A jogi képviselők szerint az olasz állam nem szelektálhatja az érkezőket, és ha egyeseket menedékkérőkként ismer el, akkor azt kell tennie mindenkivel szemben.

Egyenlőre kikötési engedély nélkül a szicíliai partoknál várakozik több mint egy hete a norvég felségjelzésű Ocean Viking, fedélzetén 234 emberrel, valamint a Rise Above nevű német hajó 88 emberrel.

A kikötőkért felelős, infrastrukturális és közlekedési tárcát vezető Matteo Salvini, a Liga politikusa a parti őrségnél tett látogatást, ahol a legfrissebb migrációs adatokat ismertette. Év eleje óta valamivel kevesebb mint 63 ezren keltek útra Líbiából Olaszország irányába, több mint 18 ezer embert a líbiai parti őrség visszafordított, így majdnem 44 ezren érkeztek meg az olaszországi partokra. Huszonkét százalékuk NGO-hajóval érkezett – hangsúlyozta Salvini.

További több mint 24 ezren érkeztek Tunéziából és több mint 16 ezren a közel-keleti térségből. Az utóbbi két útvonalon nem működnek NGO-hajók.

Ajánljuk még