logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel 5 millió emberre csapott le a trópusi vihar

Több mint 4,62 millió embert érintett a Fülöp-szigeteken a dél-kelet-ázsiai országra lecsapó Nalgae trópusi vihar – derült ki a helyi katasztrófavédelem vasárnapi beszámolójából.

A jelentés szerint 156 ember meghalt, több mint egymillió embert menekítettek ki vihar útjából, őket 954 menekült központban helyezték el. Több mint 355 400 ember hagyta el otthonát előzetesen. Legalább 141 ember szenvedett különböző sérüléseket, és 37 embert eltűntként tartanak nyilván. Az ország 13 régiójában több mint másfélezer katasztrófával kapcsolatos eseményt, köztük árvizeket és földcsuszamlásokat regisztráltak.

A vihar 31,5 ezer házat rongált meg és több mint 3,1 ezret lerombolt. A 722 infrastrukturális létesítményben keletkezett kár becsült értéke eléri a 73,8 millió dollárt (30,7 milliárd forint). A katasztrófa következtében 508 út és 120 híd rongálódott meg. Az áramellátás 359 településen szünetelt, de 256-ban már helyreállt, 38 településen a távközléssel, nyolc településen pedig a vízellátással vannak problémák.

A tanítást több mint hatszáz oktatási intézményben felfüggesztették, 223 vállalkozásnál pedig a munkát. Mintegy másfélszáz település van katasztrófahelyzetben. A mezőgazdaságot ért károk mértéke eléri az 52,8 millió dollárt (22 milliárd forint).

A Nalgae a déli Maguindanao tartományban okozta a legnagyobb pusztítást, ahonnan útját északi irányban folytatta. A Fülöp-szigeteket évente átlagosan 20 tájfun és vihar sújtja, amelyek embereket ölnek, otthonokat, utakat és hidakat pusztítanak el.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Fülöp-szigeteki Parti Őrség

 

Ajánljuk még