logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szili Katalin: A lettországi magyar közösség is számíthat Magyarországra

A lettországi magyar közösség is számíthat Magyarországra – közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton az MTI-vel, miután Rigából hazaérkezett Budapestre.

Közleménye szerint a politikus a Lettországban élő magyarok Balaton Társaságának elnökségével találkozott háromnapos rigai látogatása során.

A miniszterelnöki megbízott a találkozón átadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár üdvözletét, és biztosította a magyar közösséget, hogy Magyarország abszolút prioritása továbbra is a külhoni magyar közösségek támogatása.

Az Országgyűlés volt elnökének közleménye szerint az idén 30 éves rigai egyesületet 2001 óta vezető Molnár Sándor elnök megköszönte a nemzetpolitikai államtitkárság elmúlt években nyújtott támogatását. „Bár a pandémia miatt bevezetett korlátozások nagyban megnehezítették a közösség szervezését, de három évtizedes munkájukat mindenképpen aktívan folytatni kívánják és ebben Magyarország rigai nagykövetsége is jelentős segítséget nyújt” – idézi a közlemény a Balaton Társaság elnökét.

A találkozó kapcsán Szili Katalin kiemelte: a magyar közösséget nagy mértékben kárpátaljai származású magyarok alkotják, akiknek fontos a biztos magyarországi háttér, kiemelten a jelenleg zajló ukrajnai háború miatt – írták, megjegyezve, hogy támaszt nyújt számukra az Alaptörvénybe foglalt felelősségvállalás a diaszpóra magyarságáért.

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a külhoni magyar közösségek lélekszámuktól függetlenül fontosak, és elválaszthatatlan részeit képezik a magyar nemzetnek. A lettországi magyarság, bár kisebb közössége a diaszpórának, de pótolhatatlan alkotóeleme.

Szili Katalin aggodalmát fejezte ki a Lettországban érezhető feszültség okán, amely az ukrajnai háború miatt alakult ki a 35 százalék körüli orosz ajkú lakosság nyelvi jogait illetően az oktatás, a hivatali ügyintézés és a mindennapi élet különböző területein.

Ugyan a magyar közösséget közvetlenül nem érinti ez a feszültség, de az általános európai értékek mentén, a nemzetiségek nyelvi, kulturális jogait illetően fontos, hogy az EU-s tagállamok által elindított intézkedések és folyamatok ne vessék vissza a nemzeti kisebbségek ügyét egyetlen európai országban sem – vélekedett Szili Katalin.

A politikus rigai látogatása alkalmával részt vett a V4-es országok nagykövetségei által szervezett filmvetítések magyar estjén, ahol számos ország diplomatája is jelen volt.

Ezenkívül most rendezték meg az első regionális nemzeti imareggelit, a Nordic Baltic National Prayer Breakfastet. Az imareggelin összesen 17 ország képviseltette magát, köztük Magyarország is.

A miniszterelnöki megbízott felszólalásában hangsúlyozta a béke és a biztonság fontosságát a térség és Európa jövője érdekében – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még