logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leszedték a több száz éves keresztet a münsteri városháza díszterméből, hogy ne zavarja a G7-es minisztereket

| Szerző: hirado.hu
Németország a jelek szerint egyre kevésbé ragaszkodik ezeréves keresztény kultúrájához, gyökereihez. Ennek újabb jele, hogy a G7-ek külügyminisztereinek kétnapos münsteri csúcstalálkozója előtt eltávolítottak egy 16. században készült, a megfeszített Jézus Krisztust ábrázoló fakeresztet az eseménynek helyet adó Városháza díszterméből. Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter szerint a történelmi kereszt eltávolítása nem poltikai döntés volt.

A berlini Szövetségi Külügyminisztérium által szervezett kétnapos találkozón a világ hét legfejlettebb gazdasággal rendelkező országát tömörítő G7-ek külügyminiszterei találkoztak a münsteri Városháza történelmi dísztermében.

Hajasi Josimasza japán, Antony Blinken amerikai, Annalena Baerbock német külügyminiszter (b-j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a németországi Münsterben, 2022. november 3-án.
(MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

A Béketerem kézzel faragott fakazettákkal borított falán évszázadok óta egy nagy fakereszt állt, amely a 16. századból származik, és amelyet a Városháza nagy keresztje (Ratskreuz) néven ismertek a helyiek és a turisták – számolt be a Westfälische Nachrichten című helyi lap.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint nem politikai, hanem „protokolláris döntés” született a kereszt eltávolításáról, amely a Városháza nagyszabású átalakításának a része.


A zöldpárti külügyminiszter azt is elmondta, hogy inkább annak örült volna, ha a feszület a helyén marad. Hozzátette: csak péntek reggel – a G7-ek közös nyilatkozatának bejelentése napján – értesült arról, hogy a történelmi Ratskreuz-ot eltávolították a díszteremből.

A münsteri G7-csúcstalálkozón egyébként csupán egy olyan ország – Japán – külügyminisztere vett részt, ahol nem a kereszténység a többségi vallás.

Hajasi Josimasza japán külügyminiszteren kívül a házigazda Baerbock, Antony Blinken amerikai, James Cleverly brit, Melanie Joly kanadai és Antonio Tajani olasz külügyminiszter, valamint Josep Borrell, az EU spanyol kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt a kétnapos megbeszélésen.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, James Cleverly brit, Hajasi Josimasza japán, Antony Blinken amerikai, Annalena Baerbock német, Melanie Joly kanadai és Antonio Tajani olasz külügyminiszter (b-j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a németországi Münsterben 2022. november 3-án. (MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még