logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaturizmus: feleannyiból lehet kihúzni a telet Marokkóban, mint Franciaországban

Közeledik a tél, ezzel beindul az energiaturizmus is. Egyre több európai ország várja tárt karokkal az úgynevezett energiaturistákra. Tengerparti országok hirdetik magukat azzal, hogy náluk – szállással együtt – olcsóbban ki lehet majd húzni a telet, mint például Nyugat-Európában – számolt be az M1 Híradója.

A marokkói Agadír mindig is a turisták egyik kedvelt célpontja volt. Az afrikai országban januárban sem ritka, hogy 30 fok van nappal, ezért Európából sokan utaznak ide nyaralni a téli időszakban. Az utóbbi hetekben azonban a turisták egy új csoportja is megjelent.

Egyre több európai országból érkeznek ugyanis olyanok, akik a szokásos egy–másfél hét helyett a teljes téli időszakot itt töltik majd.

„Jelenleg a kemping nyolcvan százalékában franciák vannak. Az idei év nagyon különleges: az utóbbi időben úgy jönnek, mint ahogy a fecskék a hideg elől” – viccelődött az egyik helyi kemping vezetője, aki hozzátette, hogy a vendégek nagy része egész télen ottmarad.

Energiaturistákra vadászik már több európai ország is – erről ír a Világgazdaság. A cikk szerint

egyes országok már kifejezetten úgy hirdetik magukat, hogy náluk olcsóbban ki lehet húzni a telet, mert nem kell annyit fűtésre költeni.

Egy francia nyugdíjas nő például a teljes téli időszakot Marokkóban akarja tölteni. Azt mondja, jobban megéri neki egy agadíri kempingben apartmant bérelni, mint Franciaországban kifizetni a rezsit. „Franciaországban havi 397 eurót (mintegy 161 ezer forintot) kellene fizetnem a számlákra. Marokkóban pedig összesen havi 227 euróba (92 ezer forint) kerül a lakhatásom” – mondta a nő.

Az energiaturisták elsődleges célpontja immár a Kanári-szigetek, de Törökország és Horvátország sem marad ki az üzletből. A hírek szerint Dubrovnikba például csaknem hatvanezer német vendéget visz egy utazási iroda.

Montenegróban már kampányt is indítottak: azt hirdetik, hogy náluk hosszabb időt tudnak eltölteni a vendégek abból a pénzből, amit Nyugat-Európában élelmiszerre és fűtésre költenének.

Szakértők szerint az energiaturisták stabil vendégkört jelenthetnek télen a hosszú távú lakáskiadóknak is. Egyre több olyan utazó menedzser lehet például, aki úgy dönt, hogy egy laptoppal és egy bőrönddel délebbre költözik.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még