logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az olasz kormány megálljt parancsol a tengeri migrációnak – már ezer migráns várakozik NGO-hajókon

| Szerző: hirado.hu
Újabb, migránsokat szállító NGO-hajó érkezett az olasz partokhoz, de egyelőre nem kapott kikötési engedélyt. A hajót üzemeltető német civil szervezet állítása szerint lázadás tört ki a fedélzeten, amelyen jelenleg 95 illegális bevándorló tartózkodik. További három, szintén nem olasz felségjelzésű NGO hajó is kikötésre vár, további mintegy 900 migránssal. Az olasz belügyminiszter azt mondta: a civil hajókról kizárólag az egészségügyi ellátásra szorulók szállhatnak le – számolt be az M1 híradójában.

Három, nemzetközi vizeken bajba jutott és az európai hatóságok által figyelmen kívül hagyott hajóra bukkantunk” – kezdte egy német civil szervezet önkéntese abban a videóban, amelyet pénteken osztottak meg a Twitter közösségi oldalon. Elmondása szerint hajójuk, a Rise Above a Földközi-tengeren a fedélzetére vett 95 migránst, akik közül már többen orvosi ellátásra szorulnak.

Mivel egy hajó soha nem lehet teljesen biztonságos hely, itt csak elsősegélyt adhatunk, ez nem helyettesítheti a szakszerű szárazföldi ellátást. Figyelembe véve a következő órákban romló időjárási helyzetet és hajónk kis befogadóképességét, azonnal menedéket kérünk a fedélzeten tartózkodó 95 embernek” – fogalmazott Clemens Ledwa, a hajón lévő önkéntesek vezetője.

Közben sajtóértesülések szerint az olasz hatóságoknak már azt is jelezték, hogy lázadás tört ki a fedélzeten. A Földközi-tengeren jelenleg két német és két norvég felségjelzésű hajó várakozik kikötésre, amelyek összesen mintegy ezer migránst tennének partra Olaszországban. A római kormány eddig egynek sem adta meg az engedélyt, azonban a Humanity1 nevű német civilhajónak biztosítanak egészségügyi segítséget.

Kapcsolódó tartalom

Elrendeltem, hogy amint a hajó megérkezik, lehorgonyozhat, azonban csak addig tartózkodhat a felségvizeinken, ameddig feltétlenül szükséges. Segítséget nyújtunk, annak, akinek mindenképpen szüksége van rá. Azonban alapos ellenőrzés után a felségvizeken kívülre kell kísérni mindazokat, akik az illetékes nemzeti szervezetek kritériumai alapján nem minősülnek rászorulónak” – fogalmazott Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter.

Hangsúlyozta azonban, hogy a hajón lévők számáról és állapotáról eddig csak a sajtóból tájékozódtak, diplomáciai csatornákon keresztül nem kaptak róluk információt. Kiemelte azt is: Olaszország továbbra is ragaszkodik azoknak az országoknak a felelősségvállalásához, amelyek zászlaja alatt közlekednek a migránsokat szállító hajók.

Korábban Berlin és Oslo együttműködését kérték a hajókon utazók befogadásában, de a német és a norvég fél is nemet mondott, mert szerintük Olaszországnak kell engednie partra szállni a migránsokat, mert ott vannak a legközelebbi biztonságos kikötők. Párizs viszont pénteken közölte, hogy kész átvenni az Ocean Vikingen érkezőket, ha Róma engedélyezi a hajó kikötését.

Ajánljuk még