logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Üzleti delegáció kíséretében érkezett Pekingbe a német kancellár

| Szerző: hirado.hu
Péntek reggel szállt le Peking repülőterén Olaf Scholz német kancellár és az őt kísérő üzleti delegáció repülőgépe. Az érkezés után a kormányfőt a nemrég újraválasztott kínai elnök, Hszi Csin-ping fogadta. A pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott megbeszéléseken elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról, az ukrán-orosz háború okozta geopolitikai változásokról, továbbá a Tajvan és Kína közti feszültségekről esett szó.

Olaf Scholz német kancellár volt az első olyan nyugati kormányfő, aki a kínai elnökkel Hszi Csin-pinggel újraválasztása után találkozhatott.

A pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott megbeszélésen a kínai állami televízió (CCTV) beszámolója szerint Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy az olyan nagy befolyással rendelkező nemzeteknek, mint Kína és Németország még inkább együtt kell működniük a „változás és zűrzavar idején” a világbéke érdekében – számolt be Tagesschau híroldal.  A kínai elnök szerint ugyanis

jelenleg a nemzetközi helyzet összetett és ingatag”.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint Olaf Scholz a kínai elnöknek azt mondta, jó, hogy mindkét vezető személyesen találkozik ebben a feszültséggel teli időszakban. A kancellár hangsúlyozta továbbá, hogy az orosz-ukrán háború problémákat okoz a szabályokon alapuló globális rendben.

Olaf Scholz rámutatott arra is, hogy a találkozó során meg fogják vitatani  az Európa-Kína kapcsolatokkal, az éghajlatváltozás és a globális éhezés elleni küzdelemmel, valamint a Kína és Németország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésének kérdéseit, valamint olyan témákat, ahol a két országnak más perspektívája van.

A kormányfő a szigorú koronavírus-korlátozások miatt rövidre tervezett látogatása során találkozni fog Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is.

Olaf Scholzot ázsiai útjára egy üzleti delegáció is elkísérte, így Kínába utazott a BMW autógyár, a BASF vegyipari cég, és a Bayer gyógyszeripari vállalat felsővezetője, továbbá a Deutsche Bank pénzügyi szolgáltató vezérigazgatója is.

A Tagesschau szerint a kancellár Pekingben a helyi vállalatok képviselőivel szintén egyeztetéseket tart majd.

Kapcsolódó tartalom

Olaf Scholz: Németországnak is változtatnia kell az ázsiai országgal folytatott politikáján

Olaf Scholz a kínai látogatást megelőzően a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban arról írt, hogy a Kínában zajló változások miatt Németországnak is változtatnia kell az ázsiai országgal folytatott politikáján.

A kancellár továbbá kifejtette, szerinte a német–kínai párbeszédben nem szabad kihagyni a nehéz kérdéseket sem. A kormányfő kiemelte, országa ugyan az egy Kína elvet képviseli Tajvan hovatartozásának ügyében, de ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenlegi állapotok, a status quo bármilyen változásának békésen és kölcsönös megegyezéssel kell történnie.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: EPA/Hannibal Hanschke)

Ajánljuk még