logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb szankciós csomagot készíthet elő Brüsszel

Újabb szankciós csomagot készíthet elő Brüsszel. Egyre több jel utal arra, hogy az Európai Unió nem áll meg nyolc csomagnál, és egy kilencediket is megpróbál elfogadtatni a tagállamokkal. Sajtóinformációk szerint Brüsszel például megtiltaná az orosz nukleáris energia és a fűtőanyagok területén is az együttműködést Moszkvával, de egyéb, korábban már a tagállamok által elutasított korlátozások tervét is újra napirendre venné – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Tavasz óta kísérletezik Brüsszel a szankciókkal, hogy megtörje és visszavonulásra kényszerítse az Ukrajnával háborúzó Oroszországot. Az Európai Unió eddig nyolc szankciós csomagot fogadott el, amelyek egyebek mellett korlátozzák az orosz bankok működését, és tiltólistára helyeztek orosz politikusokat is. Emellett megtiltották nyersanyagok importját Oroszországból és elrendelték az orosz nyersolaj és a gabona behozatalának tilalmát is az unióba.

Azóta kiderült, a szankcióik nem működnek, és több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak. A háború kitörése óta Moszkva bevételei emelkednek, miközben Európa energiaválsággal, brutális szankciós inflációval és az elszegényedés veszélyével néz szembe.

Kapcsolódó tartalom

Hiába az egyértelmű jelek, Lengyelország, illetve a balti államok nyomására az Európai Bizottság már a 9. szankciós csomagon dolgozik. A tervek szerint olyan területekre is megpróbálják kiterjeszteni az intézkedéseket, amelyekre korábban több tagállam is nemet mondott.

Az új csomagban bővítenék az energiaszektort érintő szankciókat és megtiltanák a nukleáris energia, illetve a fűtőanyagok területén az együttműködést Oroszországgal.

Embargóval sújtanák az orosz gyémánt- és acélimportot, illetve az orosz cseppfolyós gázból készült termékek behozatalát is.

Megtiltanák a szoftverek és a technológiák exportját Oroszországba, illetve az orosz vízi járműveket is kitiltanák az európai kikötőkből. Végül orosz televíziós csatornák sugárzási jogát is megszüntetnék Európában.

A 9. szankciós csomag Magyarország számára legveszélyesebb része a nukleáris együttműködések tiltása – mondta Litkei Máté az M1-en. A MCC Klímapolitikai Intézet igazgatója szerint ugyanis egy ilyen lépés súlyosan érintené a hazai villamosenergia-ellátást.

„A balti államok és Lengyelország most azt indítványozza, hogy legyen 9. szankciós csomag, másrészt, hogy ebbe legyen belefogalmazva a nukleáris ipar is. Magyarán Oroszország semmilyen beruházást se hajthasson végre.

Ez veszélyeztetné a Paks II beruházást, továbbá veszélyeztetné a Paks I erőmű fűtőanyag ellátását is. Tehát ez Magyarország szempontjából teljesen elfogadhatatlan”

– fogalmazott.

Litkei Máté arról is beszélt: elgondolkodtató, hogy az energiaválsággal küzdő, több sebből vérző Európa az orosz nukleáris energia tiltásán gondolkozik, miközben az orosz atomtól szintén nagyban függő és a háborút támogató Egyesült Államokban egy ilyen ötlet fel sem merülhet.

Ajánljuk még