logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint egy évszázaddal ezelőtt épült alagutat nyitottak meg a Niagara-vízesnél

| Szerző: hirado.hu
Egy 670 méter hosszú, több mint egy évszázaddal ezelőtt a kanadai oldalon épült alagutat nyitottak meg a látogatók előtt. Az alagút végén egy 20 méteres, folyószinti kilátóra lehet kilépni, amely a legjobb hely a vízesés megtekintéséhez.

A Niagara-vízesés, amelyet Marilyn Monroe-tól Mark Twainig mindenki meglátogatott, legalább két évszázada mágnesként vonzza a világ utazóit. De egészen idénig egy hatalmas alagút, amely mélyen a vízesés alatt van eltemetve, nem volt látogatható.

Az amerikai New York állam és Kanada Ontario tartományának határán fekvő gigantikus vízesés alatti sziklák méhsejtszerűen vannak kifaragva kamrákkal, amelyek a fölöttük dübörgő hatalmas természeti erők hasznosítására szolgálnak – olvasható a CNN cikkében. 

Most pedig egy 670 méter hosszú, több mint egy évszázaddal ezelőtt a kanadai oldalon épült alagutat nyitottak meg, hogy felfedjék e mérnöki csodák félelmetes méreteit.

A Niagara Parks erőművéről van szó, amely az 1905-től 2006-ig működött, és amelyek bejárása közben most már a látogatók bepillantást nyerhetnek abba az úttörő munkába, amely a hatalmas Niagara folyó vizéből generátorok segítségével árammal látták el és lendítették fel a környékbeli ipart.

Mielőtt az alagútba érnének, az erőmű látogatóinak egy makettet mutatnak a hatalmas mérnöki munkálatokról, amelyek során a vízzuhatagot elektromossággá alakítják át.

Ezután egy üveglift hat szinten keresztül 55 méter mélyen viszi le a látogatókat az alagútba, amely csaknem nyolc méter magas, hat méter széles és 670 méter hosszú.

Az alagút végén egy 20 méteres, folyószinti kilátóra lehet kilépni, amely a legjobb hely a vízesés megtekintéséhez. Innen a látogatók megcsodálhatják a turistahajókat is, amelyek a vízesés lábánál küzdenek a hullámokkal.

Ajánljuk még