logo

Műsorújság

Rendkívüli

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer embert evakuáltak Ausztráliában

Áradások miatt több ezer ember kényszerült otthona elhagyására péntekre virradóra Ausztrália délkeleti részén.

A tájékoztatás szerint a hatóságok Új-Dél-Wales állam két települése, a több mint nyolcezer lakosú, Új-Dél-Wales fő gabonatermelő térségében található Forbes és a mintegy hétszáz ember lakta Wagga Wagga teljes lakosságát evakuálásra szólították fel.

Wagga Wagga polgármestere, Phyllis Miller az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak azt mondta, a Murrumbidgee-folyó kiöntött, és a víz a belvárosban már a boltok kirakatát is elérte, ami „enyhe riadalmat” okozott.

Egyelőre nem tudni, mikor csökken a vízszint – tette hozzá. A katasztrófavédelem emellett – helikopterek segítségével – több mint 1000, az árvíz miatt egy Forbes melletti karámban rekedt birkát is kimentett.

A kormány arra figyelmeztetett, hogy az elöntött termőföldek miatt várhatóan emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára, tovább súlyosbítva a már így is nehézségeket okozó inflációt.

A meteorológiai hivatal már szeptemberben jelezte, hogy a Csendes-óceánon a La Nina időjárási jelenség van kialakulóban, amely Ausztrália keleti részén átlagon felüli csapadékkal jár.

A La Ninát az egyenlítői passzátszelek felerősödése okozza, ami megváltoztatja az óceán felszíni áramlatait és felszínre hozza a mélyebb hidegebb vizet. Új-Dél-Wales székhelyén, Sydney-ben októberben dőlt meg az esőzések miatt az 1950-es rekord, és 2022 lett a legnagyobb ausztrál város eddigi legcsapadékosabb éve.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még