logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A gázár emelkedésére várnak az amerikai LNG-szállítók

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államokból érkező tartályhajók GPS-koordinátái azt mutatják, hogy a szállítmányok mozdulatlanok vagy nagyon lassan haladnak Nagy-Britannia és Spanyolország partjainak közelében. Az európai gázbetározási időszak végével a cseppfolyósított gáz (LNG) piaci ára mintegy 70 százalékot zuhant az augusztusi, történelmi csúcshoz képest. Elemzők szerint ebben a helyzetben jobban megéri a beszállítónak, ha tárolja a termékét, és akár az év végén vagy jövő év elején értékesíti, mintha holnap adná el olcsóbban.

 

Az amerikai LNG-szállítók a földgáz árának emelkedésére várnak, miközben az európai partoknál rostokló hajókból egy tartályhajó szállítmánya egymillió háztartás egyhavi gázfogyasztását tudná fedezni. A jelenség hátterét a The Wall Street Journal (WJS) riportja járta körül.

A portálnak megszólaló szakértő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta hatalmas tétje van Európa gázellátásának, mivel a kontinens országainak ipara, városai és háztartásai is jelentősen támaszkodnak a földgázból előállított energiára.

A WJS diagramon szemléltette, hogyan alakult a háború előttig a kontinens gázellátása. Mint arra rámutattak, az európai gázellátás legnagyobb részét, 39,2 százalékát az Oroszországból érkező földgázszállítmányok tették ki.

A második legnagyobb beszállítója Norvégia volt 25,1 százalékkal, a harmadik Algéria 8,2 százalékkal, majd az Egyesült Államok következett 7,3 százalékkal, az Egyesült Királyság 6,5 százalékkal, és további 13,7 százalékot máshonnan szereztek be a kontinens országai. Ahogy a lap is emlékeztet, ezt az ellátási láncot borította fel Oroszország ukrajnai inváziója, amely következtében az orosz gázszállítások szinte teljesen megszűntek Európa felé.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai narratíva

A portál felidézte, hogy az orosz állami gázexportőr, a Gazprom júniusban elkezdte csökkenteni az Északi Áramlat 1 gázvezetéken Németországba szállított gáz mennyiségét. Bár az amerikai lap nem említi, mégis érdemes felidézni:

az Európába irányuló orosz gázszállítások csökkenését megelőzően az Európai Unió hónapok óta visszatérően lebegtette az orosz energiahordozókra, így a kőolaj mellett a gázimportra a szankciók bevezetését.

Erre válaszolva Oroszország a gázszállítások korlátozásával vágott vissza.

Kapcsolódó tartalom

Így nyár végére a kontinensre irányuló, az európai ipart, infrastruktúrát és háztartásokat közel negyven százalékban ellátó orosz energia importja oly mértékben csökkent, hogy a beszállítók a 2021-es árak hét-tízszeresét is elkérhették.

Európa LNG-importjának 45 százalékát pedig a háború óta az Egyesült államok biztosítja, ami 28 százalékos növekedést jelent az amerikai piacnak az előző évhez képest.

Újabb fontos részlet sikkadt el

A WJS riportja rámutatott, hogy az EU országai már a nyáron elkezdtek dolgozni a legrosszabb esetre felkészítő forgatókönyvön, hogy csökkentsék az energiafelhasználásukat a téli időszak közeledtéig, valamint megfelelő alternatívát találjanak az orosz energiára. Ezzel egy időben viszont az unió és Oroszország között odáig fajult a vita, hogy szeptemberre az orosz szállító teljesen elzárta az Északi Áramlat 1 vezetéken zajló szállításokat, majd szeptember közepén robbanás miatt gázszivárgás történt mindkét, Németországba irányuló orosz vezetéken, így azok haszálnatatlanná váltak.

Kapcsolódó tartalom

Bár az amerikai lap ismét elsiklott egy fontos részlet felett, mégis fel kell idézni, hogy a gázszivárgást – hetek elteltével ugyan, de mind a nyugati, mind az orosz fél – a vezetékek ellen végrehajtott szabotázs következményének tekintették.

A svéd és dán felségterületekhez tartozó vizeken történt gázszivárgást mind a svéd, mind pedig a dán hatóságok kivizsgálták, Oroszországot nem vonták be a nyomozásba.

Azt azonban mindkét vizsgálat megállapította, hogy szándékosan előidézett robbanások okozták a gázvezetékek sérülését, gyanúsítottat viszont nem nevesítettek. Ezzel kapcsolatban a napokban látott napvilágot (a brit és amerikai sajtóban nem reklámozott fejlemény – a szerk.), hogy Oroszország bizonyítékkal rendelkezik arról, a gázvezetékeken történt robbanásokat a brit haditengerészet közreműködésével hajtották végre.

Kapcsolódó tartalom

November 3-án Oroszországban behívatták a brit nagykövetet, akinek megmutatták Liz Truss korábbi külügyminiszter, később 45 napig regnáló brit miniszterelnök telefonjáról kiszivárgott SMS-t, amelyet néhány perccel a gázvezetékek felrobbantása után Antony Blinken amerikai külügyminiszternek küldött.

Truss annyit írt amerikai kollégájának: „elvégeztetett”.

Visszatérve a WJS riportjához, az amerikai lap rámutatott, hogy a kieső orosz gázt az Európai Unió többnyire az amerikai olajvállalatok által kitermelt, cseppfolyósított gázszállítmányokkal, valamint például Katarból próbálta pótolni.

Ugyanakkor a portál arra is felhívta a figyelmet, hogy

a cseppfolyósított gáz szállítmányainak folyamatos fogadása fizikai akadályokba ütközik: a tengerparti európai országoknak egyelőre szűkösek a tárolókapacitásaik.

Habár Anglia, Spanyolország, Portugália és Németország is rendelkezik tengerparti LNG-terminálokkal, azokat már a téli fűtési szezon közeledtével feltöltötték. Mint arra emlékeztetnek, október végére az európai LNG-terminálok töltöttségi szintje elérte a 95 százalékot.

A WJS diagramon szemléltette az LNG árának változását, amely október végéig 70 százalékos csökkenést mutatott az augusztusi, történelmi árcsúcshoz képest.

A lap azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai terminálok kapacitása nem elegendő, hogy a kontinens átvészelje a telet, valamint a gáztartalék kiürülésének gyorsaságát az is befolyásolja majd, mennyire lesz hideg az idei tél.

A folyamatos pótlást pedig olyan tényezők is befolyásolhatják a WJS szerint, minthogy teljesen megszűnik-e az orosz gáz európai exportja. Jelenleg a Török Áramlat az egyetlen működő, orosz gázt szállító vezeték, amely Európa egyes országainak biztosítja a gázellátást. Ezen keresztül fedezi gázfelhasználásának 25 százalékát Törökország, valamint ezen a vezetéken érkezik orosz gáz Görögországba, Észak-Macedóniába, Romániába, Szerbiába, Boszniába és Magyarországra.

A WJS végül megjegyzi, az is hatással lehet az európai ellátásra, ha valamiért elakadnának az amerikai és a norvég szállítmányok.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még