logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mégsem szállít légvédelmi fegyvereket Ukrajnának Olaszország

| Szerző: hirado.hu
Az olasz kormány nem szeretné feláldozni saját védelmi képességeit, ezért leállította annak a rendkívül drága és fejlett légvédelemi rendszernek a szállítását, amelyet Kijev kért Olaszországtól.

 

Olaszország befagyasztja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat – írja az Il Messaggero című olasz lap, kormányzati forrásokra hivatkozva. Bár az új jobboldali miniszterelnök Giorgia Meloni ígéretet tett arra, hogy teljesíti Kijev kérését, amely több katonai segítségre és fejlett légvédelmi rendszerekre vonatkozik, a lap szerint jelenleg minden Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányt befagyasztottak.

Kapcsolódó tartalom

A lapnak nyilatkozó kormányzati tisztviselők szerint azért álltak le a fegyverszállítások, mert Rómának még egyeztetnie kell a NATO-val a témában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár várhatóan a következő napokban Olaszországba látogat, hogy találkozzon Melonival és Giulio Crosetto olasz védelmi miniszterrel. A problémát az jelenti, hogy Kijev SAMP-T légvédelmi rakétarendszereket követel Olaszországtól, amelyből egy rakétaüteg 500 millió dollárba – 20 milliárd forint –, a hozzátartozó Aster–30-as rakéta pedig darabonként kétmillió dollárba (mintegy 836 millió forint) kerül.

Az ár mellett viszont nagyobb problémát jelent az, hogy az olasz védelmi minisztériumnak  csak néhány ilyen rendszer áll a rendelkezésére. A minisztérium szerint, ha ezeket leszállítaná Kijevnek, azzal azt kockáztatná, hogy meggyengíti saját légvédelmi képességeit.

Róma emiatt más fegyverrendszereket küldhet Kijevnek. Ahhoz, hogy Olaszország újabb fegyvercsomagot hagyjon jóvá Kijevnek, a védelmi miniszternek meg kell vitatnia a kérdést a parlament illetékes bizottságával, amely az olaszországi választások után még nem alakult meg.

Kiemelt kép: Francia–olasz fejelsztésű SAMP/T „Mamba” földi légvédelmi rendszer. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még