logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

FT: Olcsó energiával édesgetné magához az Egyesült Államok az európai ipart

| Szerző: hirado.hu
Miközben az Európai Unió az Egyesült Államok igényei szerint szankcionálja Oroszországot, a következményeken már Európa „első számú” szövetségese igyekszik nyerészkedni.

Az energiaválság kiváló alkalom arra, hogy az Egyesült Államok megnyerje magának az európai cégeket – írja a Financial Times (FT). A lap szerint az európai nehézipar „zord” hónapokon van túl, az energiaárak az egekbe szöktek, üzemanyaghiány alakult ki, ráadásul az ukrajnai háború miatt kiesett az acéltermelés 10 százaléka, és az alumíniumtermelés mintegy fele is leállt. A műtrágyatermelés visszaesése pedig élelmiszerhiánnyal fenyegethet.

Annak ellenére, hogy jelenleg éppen enyhülni látszik az üzemanyaghiány, a megszorítások még évekig ott fognak lógni az európai vállalatok feje fölött, miközben stratégiai döntéseket hoznak –fogalmaz a lap. Éppen ezért számos vállalat átgondolja, hogy mely földrajzi térségekbe fektet be.

Kapcsolódó tartalom

A cikk emlékeztet, a világ legnagyobb vegyipari vállalata, a német BASF nemrég közölte, hogy leépítést tervez Európában, miközben új üzemet épít Kínában. A Smurfit Kappa és a DS Smith csomagolóipari csoportok pedig Észak-Amerikából kezdtek papírt importálni.

A Financial Times szerint

az Egyesült Államoknak ebben a helyzetben ritka lehetősége van arra, hogy nagyvállalatokat szipkázzon el Európából egy olyan időszakban, amikor az ellátási láncok átalakulóban vannak.

Abban a döntésben, hogy a vállalatoknak mely gyáraikat érdemes modernizálni, illetve áthelyezni máshová, egyértelmű szerepet fognak játszani az energiaárak. És itt az Egyesült Államoknak döntő előnye van Európával szemben:

az amerikai földgázellátás helyi, megbízható és olcsóbb.

Kapcsolódó tartalom

Az FT felidézi, a Nagy-Britannia-központú Shell már 2016-ban úgy döntött, hogy hatmilliárd dolláros petrolkémiai üzemet épít a pennsylvaniai Pittsburgh közelében, részben azért, mert közel van a földgázforrásokhoz. Az energiakonszern most fejezte be az építkezést, és várhatóan az év végére megkezdi ott a műanyaggyártást. Ben van Beurden leköszönő vezérigazgató úgy jellemezte a lépést, mint

„az amerikai kontinens felé történő elmozdulás részét, amely strukturálisan előnyösebb tűnik most”.

Jelenleg az amerikai földgáz a legolcsóbb a világon – már ameddig azt helyben használják fel, és nem LNG-ként szállítják át Európába, amely drasztikusan megnöveli az amerikai földgáz árát. Washington tervei között szerepel az is, hogy a jövőben a zöldenergiába, a zöldhidrogénbe való befektetésekkel és persze a megfelelő protekcionista szabályozásokkal a jövőben is kedvező területet biztosítson az iparnak.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Válságban a Nyugat: rekordokat dönt az infláció
Minden eddigi rekordot megdönthet az infláció az eurózónában: 10,7 százalékot jósolnak októberre, amire még soha nem volt példa az európai valutaunióban. Negyven éve nem látott inflációra figyelmeztetnek szakértők az Egyesült Államokban is. Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette az üzemanyagvállalatokat: csökkentsék az áraikat, különben példátlan adóemelésre számíthatnak – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld
A gázolajellátás további romlására kell felkészülni Európában
A gázolajellátás további romlására kell felkészülni Európában a szankciók miatt – állítják a szakemberek. Ugyanis decembertől a nyersolaj, jövő februártól pedig a gázolaj behozatala is tilos lesz Oroszországból. Magyarország egyelőre mentesül az embargó alól, és bár egyes vélemények szerint Hollandiának sincs mitől tartania, a nyugat-európai országban folyamatosan drágul a gázolaj és a kisebb benzinkutak már a hiányra készülnek – hangzott el az M1 Híradójában.
Külgazdaság
Tovább szárnyal az infláció az Egyesült Államokban
A történelmi rekordokat döntő amerikai infláció hatására újabb, 75 bázispontos kamatemelésről dönthet jövő héten az amerikai jegybank. Az elemzők véleménye azonban erősen megosztott atekintetben, hogy a jegybank képes lesz-e megfékezni a fogyasztási és szolgáltatási árak rohamos drágulását.
Külföld

Ajánljuk még