logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Útlezárással tiltakoznak a kamionosok Brazíliában a baloldali Lula választási győzelme után

| Szerző: hirado.hu
Fokozták a tiltakozásukat a Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnököt támogató kamionosok. A világ egyik legnagyobb élelmiszertermelőjének dolgozó munkavállalók országszerte útlezárásokkal tiltakoznak, amely szélesebb körű gazdasági káoszhoz vezethet – írja a Reuters.

A jobboldali Jair Bolsonaro igen szoros küzdelemben vesztette el a vasárnapi választásokat a baloldali Luiz Inacio Lula da Silva-val szemben (előbbi a szavazatok 49,17, utóbbi a voksok 50,83  százalékát szerezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Videófelvételeken látható, amint kamionosok útlezárásokkal tiltakoznak.

A legtöbb blokád Santa Catarinában volt, abban az államban, ahol Bolsonaro masszív támogatói bázissal rendelkezik, valamint Mato Grosso do Sulban, egy fontos gabonatermelő és szarvasmarha-tenyésztő államban – közölte a PRF országos fiókja. A kamionosok alkotják a leköszönő elnök legfontosabb választói csoportját.

A brazil szövetségi autópálya-rendőrség (PRF) hétfőn közölte, hogy a kamionosok 16 államban részben vagy teljesen lezárták az utakat.

Santos kikötőjének illetékese a Reutersnek elmondta, hogy Brazília gabonájának nagy részét exportálják, hozzátette, hogy a tüntetések egyelőre még nem befolyásolják a teherforgalmat. Paranagua kikötői hatósága azt közölte, hogy a kikötőhöz vezető egyik főutat elzárták a demonstrálók, azonban teherforgalomban nem volt azonnali fennakadás.

Túl korai lenne megmondani, hogy ez megzavarja-e a termelés áramlását, mert a blokádok még csak tegnap kezdődtek” – mondta Corral, aki hozzátette, hogy nem tudni meddig tartanak a tüntetések.

Arról, hogy mi várható az új, baloldali brazil elnöktől egy részletes elemző cikket közöltünk, melyet ide kattintva olvashat el.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/Antonio Lacerda

Ajánljuk még