logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, mi történt a fronton kedd reggel

| Szerző: hirado.hu
Áramellátás korlátozása, vízhiány, országos légiriadó és mozgósítás befejezése – így foglalhatók össze legrövidebben az orosz-ukrán háború kedd reggeli eseményei.

 

Áram- és vízhiány van Kijevben, az ukránok szerint tíz orosz rakéta miatt

Ismét megszólaltak a légiriadót jelző szirénák Ukrajna szerte kedd reggel, helyi idő szerint 9 óra után nem sokkal.

(forrás: liveuamap)

Az ukrán fővárosban, Kijevben áram- és vízhiánnyal küzdenek. Az ukrán hadügyi tárca szerint az 55 kilőtt orosz rakétából 45-öt még idejében semlegesített a légvédelem, de tíznek sikerült célba érnie, ezek rongálták meg az vízhálózatot. A légitámadásban 12-en vesztették életüket.

Jelenleg a kijevi háztartások 40 százalékában nincs víz, több mint negyedmillió lakásban pedig az áramhoz sem férnek hozzá a lakók.

Az ország nagy részében korlátozzák az áramellátást

Az energiainfrastruktúrát ért támadások miatt az ország hét régiójában és a fővárosban is korlátozzák az áramellátást. A korlátozások helyi idő szerint reggel 6 órától léptek életbe – tudatta az Ukrenergo a Telegramon.

Bejegyzésükben azt írták, hogy a helyreállítási munkák gyorsítása érdekében van szükség az intézkedésre, amely minden fogyasztót érint.

A fővároson kívül az ország középső és északi részén Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi és Zsitomir, Szumi, Harkiv és Poltava régiókban élőket érinti az ellátáskorlátozás.

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere később azt közölte: a víz- és energiaellátás „teljesen helyreállt” a fővárosban.

Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban

A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint a behívók kézbesítése is megtörtént.

Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítására az orosz vezérkar elrendelte, hogy a parancsnokok november 1-ig tegyenek jelentést a mozgósítási intézkedések befejezéséről. A tárca szerint a katonai hivatalok mostantól csak az önkéntesek és szerződéses szolgálatra jelentkezők felvételével foglalkoznak majd.

Sojgu pénteken tett jelentést Vlagyimir Putyin elnöknek a szeptember 21-én megkezdett részleges mozgósítás befejezéséről. A miniszter szerint 300 ezer embert hívtak be és a részleges mozgósítás keretében nem maradt további feladat.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva követheti.

Kiemelt kép: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videóról készített képen egy Jarsz típusú interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki az orosz nukleáris erők gyakorlatán az északnyugat-oroszországi Pleszeckben 2022. október 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ajánljuk még