Fontos

Orbán Viktor: A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Dániában

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Dániában, a választópolgárok este 8 óráig adhatják le szavazatukat.

Reggel 8 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek: mintegy 4,3 millióan szavazhatnak a 179 tagú dán parlament összetételéről. A Dániához tartozó, de autonóm területként működő Grönland és a Feröer-szigetek két-két mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

A most 44 éves Mette Frederiksen, aki a Szociáldemokrata Párt 2019-es győzelmével Dánia legfiatalabb miniszterelnöke lett, három és fél éven át kisebbségi kormányt vezetett. A parlamenti többség eléréséhez legtöbbször a baloldali blokkot hívta segítségül.

A kormányfő október elején jelentette be, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak, mert az egyik vele szövetséges párt azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, mivel az korábban nem megfelelően kezelte a dániai nyércállománynak a koronavírus mutációja miatt elrendelt levágása körüli helyzetet.

Közvélemény-kutatások szerint a baloldali pártokból álló „vörös blokk” és az egy liberális, egy konzervatív és három jobboldali párt alkotta „kék blokk” egyaránt a szavazatok 47-50 százalékára számíthat.

A választópolgárok kedden összesen 14 párt indulói közül választhatnak. Mivel a Feröer-szigeteken november elsején emléknapot tartanak, az ott szavazásra jogosult 38 ezer lakos már hétfőn leadta voksát.

Kiemelt kép: MTI/AP/Szergej Gric

Ajánljuk még