logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kínai külügyminiszter bírálta az Egyesült Államokat

| Szerző: hirado.hu
Megkezdődött a diplomáciai üzenetváltás Kína és az USA között a novemberben esedékes G20 találkozó előtt, ahol várhatóan a világ két nagyhatalmának vezetői személyesen is találkoznak majd. Napirendre kerülhet az Egyesült Államokban bevezetett exporttilalom, ami elvághatja Kínát a chipgyártástól, és terítékre kerülhet az orosz-ukrán háború hatása a globális biztonságra és gazdasági stabilitásra.

Az Egyesült Államoknak Kínával szemben bevezetett exportkorlátozásait bírálta Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájának, Antony Blinkennek telefonbeszélgetésük során – olvasható a Stars and Stripes amerikai portálon. A lap kiemelte, hogy ez volt a két diplomata első üzenetváltása, amióta Vang Ji-t október elején kinevezték Kína külügyminiszterévé.

Vang Ji hangsúlyozta: az Egyesült Államok exportkorlátozó lépései súlyosan sértik a szabadkereskedelem elveit, korlátozzák a kínai befektetéseket, valamint súlyosan sértik Kína törvényes jogait és érdekeit, amit korrigálni kell.

Kapcsolódó tartalom

Az Antony Blinkennel folytatott telefonbeszélgetés során a kínai tisztviselő kiemelte, hogy a nemzeteik között lévő feszültségeket még országaik vezetőinek személyes találkozása előtt kell tisztázni.

„Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia Kína visszaszorításával és elnyomásával, és nem szabad újabb akadályokat állítania a kétoldalú kapcsolatok előtt”

– mondta Vang a pekingi külügyminisztérium hétfői közleménye szerint.

Amerika Oroszországról beszélt

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn arról számolt be, hogy Vang és Blinken megvitatták a nyílt párbeszéd fenntartásának és kapcsolatuk felelősségteljes kezelésének szükségességét, illetve Antony Blinken is kifejtette az Egyesült Államok számára ézékeny témákat.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban, illetve annak a globális biztonságot és a gazdasgi stabilitást érintő hatását illetően. A két vezető haiti instabilitásáról is beszélt.

Elvágnák Kínát a csúcstechnológiáktól

Ahogyan a cikk emlékeztetett, Washington olyan exportkorlátozást vezetett be október elején, ami elvághatja Kínát a chipgyártástól.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma olyan átfogó szabályozást fogadott el, amelyben korlátozza a félvezetők és chipgyártó berendezések eladását kínai vásárlók számára.

A cikk szerint ez a döntés az USA azon erőfeszítését szolgálja, hogy saját chipgyártást építsen ki. Ezzel együtt pedig Washington lépése arra is alkalmas, hogy aláássa Peking azon erőfeszítéseit, hogy gazdaságát tovább fejlessze a félvezetők, szuperszámítógépek, megfigyelőrendszerek és fejlett fegyvereket gyártásában.

Kapcsolódó tartalom

Békülékeny kínai vezetés

A két nagyhatalom diplomáciai kapcsolatának élénkülését jelzi az is, hogy Nicholas Burns, az Egyesült Államok kínai nagykövete is találkozott Wanggal pénteken, csaknem nyolc hónappal azután, hogy Pekingbe érkezett.

A Stars and Stripes írása arra is felhívta a figyelmet, hogy múlt héten Hszi Csin-ping kínai elnök a kétoldalú kapcsolatok megerősítését támogató New York-i csoportnak írt levelében kijelentette, hogy Peking hajlandó megtalálni a módját, hogy kijöjjön Washingtonnal.

Mindez annak fényében is érdekes, hogy a kommunista párt kongresszusán Hszi még azt ígérte, hogy Kína egy ellenséges világban is képes lesz megállni a helyét.

Ajánljuk még