logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új rekord született – Bemutatták a világ leghosszabb személyvonatát Svájcban

Új rekord született Svájcban, ahol sínre állították a világ leghosszabb személyvonatát – így  ünnepelték az alpesi ország vasútjának 175. születésnapját.  A 100 vagonból álló, közel két kilométer hosszú szerelvény a graubündeni Albula-völgyön haladt át és összesen hét mozdonyvezető irányította – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Kígyóként tekereg a világ leghosszabb vonata a festői szépségű svájci Albulai régióban. A szerelvény 100 kocsiból áll és csaknem 2 kilométer hosszú.

„Ez mindenképpen nagyon fontos nap. A vasúttal lehetőségünk nyílik megnézni a magával ragadó természeti adottságainkat és a mérnökeink által tervezett építményeket egyaránt” – nyilatkozta Mario Cavigelli, a helyi kormányzótanács tagja.

Útja az 1800 méter magasan fekvő Predától az 1000 méteren lévő Alvanováig tartott. Áthaladt a világ legmagasabban fekvő viaduktja felett is. Biztonsági okokból csak 35 kilométer per órás sebességgel robogott, így a huszonkét alagúton és tucatnyi hídon át vezető kanyargós hegyi útvonalat kevesebb, mint egy óra alatt tette meg.

A különleges eseményt műholdas kamerarendszerrel, valamint a mozdonyfülkében kamerákkal is felvették.

A rekordkísérletre több ezren voltak kíváncsiak, Bergünben külön fesztivállal is készültek.

A vasút szerelmesei egy maketten is megcsodálhatták a 3 ezer tonnás szerelvényt.

Állva tapsoltak a vasúttársaság szakemberei a sikeres rekordkísérletet után. A vonat várhatóan bekerül a Guinnes Rekordok könyvébe is.

Svájcban nagy népszerűségnek örvend a vasút, de a koronavírus-járvány miatt harmadával csökkent az utasforgalom. A rekordkísérlettel a szervezők a vasutat kívánták népszerűsíteni, és arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a vasútnak nemcsak jelene, hanem jövője is van.

Kiemelt kép: Az 1910 méter hosszú személyvonat Svájcban (Fotó: EPA/YANIK BUERKLI TILT SHIFT LINSE)

Ajánljuk még