logo

Műsorújság

Rendkívüli

Háromra emelkedett a párizsi lövöldözés halálos áldozatainak száma

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vízzel elöntött házakat hagytak maguk után a trópusi viharok

Trópusi viharok végeztek hatalmas pusztítást a dél-amerikai Venezuelában és a délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken is. Mindkét térségben járhatatlanná váló utakat, vízzel elöntött házakat, halálos áldozatokat, valamint eltűnt embereket hagytak maguk után a heves esőzések és az óriási széllökések – közölte az M1 Híradója.

Munkagépekkel takarítják az utakat a venezuelai Macutóban. A Caracastól ötven kilométerre, északra fekvő település folyója a heves esőzésekben csordultig telt, és kilépett a medréből, majd elárasztotta kisvárost. A hegyoldalról lezúduló vízözön átszakította a házak udvarát, és sártengerré változtatta. A katasztrófavédelem nyolcszáz embert menekített ki a vízzel elárasztott lakóépületekből, üzletekből.

Sokkoltak minket a történtek, noha többen már átéltük az 1999-es földrengést is. De csakúgy mint akkor, idegtépő volt minden perc, miközben láttuk, ahogy emelkedik a ház vízszintje” – mondta egy férfi.

A felhőszakadás és azt követő villámáradás fölcsuszamlásokat és áramkimaradásokat okozott a térségben, több út is járhatatlanná vált.

A vihart a karibi térség felől érkező trópusi ciklon okozta. A Venezuelát hetek óta sújtó ítéletidőben eddig legkevesebb nyolcvanketten vesztették életüket.

Hasonlóan drámai a helyzet a Fülöp-szigeteken. A Nalgae névre keresztelt trópusi vihar óriási pusztítást végzett csendes-óceáni szigeten.

A vihar helyenként óránként százhatvan kilométeres széllökésekkel csapott le.

A nagy mennyiségű csapadék villámáradásokat okozott, járhatatlanná tette az úthálózatot, így több települést csak csónakkal érnek el a mentőcsapatok.

Az ítéletidőben és földcsuszamlásokban eddig legkevesebb negyvenöten haltak meg, több tucatnyi eltűnt után pedig még mindig kutatnak a hatóságok. A vihar miatt több mint hétezer embert evakuáltak. Őket ideiglenes szállásokon helyeztek el. A hatóságok leállították a légiforgalmat, és bezártak több hajókikötőt.

A vihar várhatóan vasárnap hagyja el a Fülöp-szigetek térségét, és a dél-kínai tenger irányába halad tovább.

Ajánljuk még