logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel 80 évig nem vették észre, hogy fejjel lefelé állítottak ki egy műalkotást

77 évig volt fordítva kiállítva egy festmény Düsseldorfban, mégsem tűnt fel senkinek. Egészen mostanáig. A képet alkotója befejezetlennek tekintette, vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a műértőknek sem tűnt fel, hogy fordítva állították ki.

Piros, kék és sárga színű ragasztószalagok függőleges és vízszintes irányban keresztezik egymást. Így álmodta újra New York városát Piet Mondrian, absztrakt festő 1941-ben.

Vagy mégsem egészen így? Úgy tűnik, hogy az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény részét képező, Mondrian által befejezetlennek tekintett alkotás 77 éve fejjel lefelé van kiállítva. A holland művész 150 éves születésnapjára készülődve életmű-kiállítást terveznek a világhírű mester munkáiból a düsseldorfi múzeumban. A megdöbbentő felfedezésről a kiállítás kurátora számolt be.

Van egy Mondrian műtermében készült fotó, aminek a hátterében helyesen, a jelenlegi állapotához képest fordítva látható az alkotás. Emiatt gondoltam először, hogy talán nem jól van kiállítva a mű. Kinyomtattam a képet és

miután megfordítottam azonnal feltűnt, hogy mennyivel kifejezőbb, mennyivel több mélysége van

– mondta Susanne Meyer-Büser.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő szerint ezután jobban megvizsgálták a művet, a ragasztószalagok illesztése is megerősítette a feltételezésüket: a képet fejjel lefelé tették fel a falra. A szervezők mégsem tervezik kijavítani a több évtizedes hibát. Azt mondják,

ha megfordítanák, azzal a kép épségét kockáztatnák.

A kiállítás október 29-étől december 2-áig várja a látogatókat.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Ajánljuk még