logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tájfun a Fülöp-szigeteken: tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

A Fülöp-szigeteken tovább emelkedett az áradások és a földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma, a hatósági adatok szerint 42 ember meghalt, 16 másik pedig eltűnt, többen a háztetőkön rekedtek.

A legtöbb áldozatot a tomboló árvíz sodorta el, megfulladtak vagy a törmelékkel teli sárcsuszamlások ragadták el Maguindanao tartomány három városában – közölte Naguib Sinarimbo, a régió belügyminisztere. A szokatlanul heves esőzéseket a Nalgae trópusi vihar váltotta ki, amely szombaton csapott le az ország keleti partvidékére a Csendes-óceán felől.

A viharos időjárás miatt a parti őrség megtiltotta a tengeri hajózást a veszélyesen háborgó tengeren, mivel a hosszú hétvégére Fülöp-szigetekiek milliói tervezték, hogy mindenszentek napján felkeresik rokonaik sírját, továbbá családi megemlékezést tartanak.

Sinarimbo elmondta, hogy a polgármesterek, kormányzók és katasztrófaelhárítási tisztviselők jelentései szerint

a tartományban 27-en haltak meg,

főként vízbefulladás és földcsuszamlás következtében Datu Odin Sinsuat városban, tízen Datu Blah Sinsuat városban és öten Upi településen. Hat ember eltűnt Datu Blah Sinsuatban és 10 másik Upiban – tette hozzá a tisztviselő.

A szokatlanul heves esőzések elárasztottak több várost Maguindanaóban és a mocsaras síkságokkal tarkított hegyvidéki területen. Az árvíz sok alacsonyan fekvő faluban gyorsan megemelkedett, néhány lakost arra kényszerített, hogy felmásszon a háztetőre, ahonnan a hadsereg katonái, a rendőrség és önkéntesek mentették ki őket – mondta Sinarimbo.

Sok elöntött területen évek óta nem volt árvíz, köztük Cotabato városában, ahol Sinarimbo elmondása szerint az ő házát is elöntötte a víz. A Nalgae, a Fülöp-szigeteki szigetvilágot idén elérő 16. trópusi vihar.

Péntek késő délután a vihar az északi Samar tartománybeli Catarman várostól mintegy 180 kilométerre keletre volt,

a szél sebessége elérte az óránkénti 85 kilométert, és északnyugat felé haladt. A kormány tájékoztatása szerint mintegy 5000 embert menekítettek ki a vihar útjából, amely várhatóan nem erősödik tájfunná, amint megközelíti a szárazföldet.

Évente mintegy 20 tájfun és vihar sújtja a Fülöp-szigeteki szigetvilágot. Az ország a csendes-óceáni „tűzgyűrűn” helyezkedik el, a Csendes-óceán peremének nagy részén, ahol számos vulkánkitörés és földrengés történik, ami az országot a világ egyik leginkább katasztrófaérzékeny országává teszi.

Ajánljuk még