logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a New York-i elit sincs biztonságban az Amerikát elárasztó gyilkos drogtól

| Szerző: hirado.hu
Komoly gondot okoz az Egyesült Államokban a fentanil nevű opioid, amely az „elitdrogba”, a kokainba keverve egyre több áldozatot szed.

A fentanil nevű veszélyes kábítószer elterjedése nagymértékben növelte New Yorkban és az egész Egyesült Államokban a drogtúladagolás okozta halálesetek számát – derül ki a The Wall Street Journal (WSJ) cikkéből.

A lap azért foglalkozott a témával, mert nemrég kiderült, hogy három jól képzett, magas presztízsű munkát végző, drogtúladagolásban elhunyt New York-i ugyanattól a dílertől vett fentanillal szennyezett kokaint.

Régóta ismert, hogy a keleti parti metropolisz elitjének körében a drága drognak számító kokain igen népszerű. A WSJ emlékeztet, New Yorkban már a nyolcvanas évek óta nagy a kereslet a kokain iránt, a városban pedig a kábítószer-használat becslések szerint jóval magasabb az országos átlagnál. Az elmúlt években ez egyre nagyobb gondot okoz.

Míg eddig a legrizikósabb, olcsó kábítószerek a szegényebb rétegeket tizedelték az Egyesült Államokban, ma már a New York-i elit sincs biztonságban a kiemelkedően veszélyes szerektől. Egyre többször fordul elő ugyanis, hogy a terjesztők fentanilt kevernek a kokainba.

A fentanil egy opioid, amit eredetileg súlyos betegeknél alkalmaztak fájdalomcsillapításra, de a bűnszervezetek is meglátták benne a fantáziát. Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az Egyesült Államokban az illegális fentanil piacot az utóbbi időben mexikói drogkartellek vették át. Az USA hatóságai egyébként arra gyanakszanak, hogy a Mexikóban működő droglaborok a szintetikus vegyület előállításához Kínából szerzik be a hozzávalókat.

Kapcsolódó tartalom

A WSJ cikke szerint a 2020-ban bekövetkezett 980 New York-i kokainos haláleset 81 százalékában a fentanil is szerepet játszott. A dílerek egyébként azért kezdték el fentanillal keverni a kokaint, hogy erősebb legyen a hatása, és súlyosabb függőséget alakíthassanak ki a vevőik körében, csakhogy ezzel különösan nagy veszélybe sodorják őket, hiszen az opioidból nagyon kis mennyiség is halált okozhat.

A WSJ azt írja, a kábítószer-használat megnőtt a koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban, 2021-ben pedig már 51 százalékkal több halálos túladagolás volt, mint 2019-ben. Hozzáteszik, 2021-ben a kábítószer okozta halálesetek háromnegyede volt köthető fentanilhoz.

Hogy mennyire akut problémáról van szó, azt nemcsak a számok mutatják, hanem az is, hogy a New York-i egészségügyi tisztviselők milyen abszurd eszközökkel próbálnak javítani a helyzeten: plakátokon és szórakozóhelyeknek küldött italalátéteken figyelmezetetik a „hétköznapi” kokainistákat, legyenek óvatosak, elsőre csak kis adagot vegyenek magukhoz, és mindig legyen náluk naloxon, amely az opioidok életveszélyes hatásait képes visszafordítani.

Ajánljuk még